Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Česko a Slovensko se dohodly na spolupráci v oblasti lékové politiky

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vzájemná spolupráce Česka a Slovenska v oblasti lékové politiky má zajistit například možnost vyzvednout si v sousední zemi léky na český eRecept nebo přeshraniční spolupráci záchranných služeb.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek podepsal se svou slovenskou kolegyní Zuzanou Dolinkovou memorandum o spolupráci v oblasti lékové politiky a zdravotnických prostředků. Země se v něm dohodly na spolupráci ohledně vytváření podmínek pro rychlejší vstup inovativních a dalších léčiv na trh a zapojení do nových projektů. Ministři ve Vysokých Tatrách jednali také o dostupnosti léků a zavedení systému elektronických receptů eRecept mezi Českem a Slovenskem. Vyplývá to z prohlášení ministerstev zdravotnictví obou zemí a vyjádření ministrů po společném jednání.

„Velmi děkuji paní ministryni za debatu ohledně dovozu léků, vývozu léků a zlepšení dostupnosti léků pro pacienty v České republice a ve Slovenské republice. Shodli jsme se na společných postupech. Jsem nesmírně rád, že se podařilo dotáhnout prakticky k podpisu smlouvy o příhraniční spolupráci, což je velmi dobrá zpráva pro řadu občanů, kteří bydlí podél našich společných hranic,“ řekl Válek.

Připravovaná rámcová smlouva se bude vztahovat na přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb. Ministr dodal, že spolupráce českých a slovenských lékařů jakož i obou zemí v zdravotnické oblasti je na vysoké úrovni.

Jednání se podle českého Ministerstva zdravotnictví dotklo také vlivu vnitrostátních opatření na dostupnost léčiv v Evropské unii. Podle ministerstva některé členské státy EU, zejména Německo, v rámci snah zajistit dostatek léčiv přikročily k jednostranným národním opatřením. Slovenské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že Bratislava zvažuje vlastní opatření pro vytváření potřebných zásob léků.

Válek při jednání za potřebné označil umožnit přeshraniční výměnu eReceptů mezi Českem a Slovenskem. Slovenská strana uvítala debatu o možném rozšíření systému přeshraniční lékárenské péče o oblast elektronického předepisování léků. „Co se týče podpory domácích výrobců léků, historicky z pohledu výrobních míst byly Slovensko a Česká republika propojené a navzájem se doplňovaly v portfoliu léků, které v dnešní době nejčastěji vypadávají z trhu,“ uvedla v prohlášení Dolinková. Vyslovila se pro obnovení tohoto typu výroby v obou zemích s cílem dosáhnout větší dostupnosti léků pro pacienty.

Doporučované