Hlavní obsah

Soud poslal Zítka po předání ze Slovenska do vazby

Foto: Facebook Pavla Zítka

Pavel Zítko čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy.

aktualizováno •

Uprchlého Pavla Zítka, který čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy, ve středu čeští policisté převzali od slovenských kolegů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čeští policisté si ve středu v Hodoníně v Jihomoravském kraji převzali od slovenských kolegů Pavla Zítka podezřelého z šíření poplašné zprávy. Večer policie informovala, že soud poslal muže do vazby.

„Soud uvalil na muže vazbu a kolegové jej převáží do Vazební věznice Litoměřice,“ uvedla policie. O vazbě rozhodl Okresní soud v Chomutově. Hlavní líčení s Pavlem Zítkem u tamního soudu je nařízené na 30. srpna.

Zítko se proti příkazu k zatčení neúspěšně bránil ústavní stížností. Byla odmítnuta, uvedla na dotaz ČTK mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi.

Česká policie po Zítkovi letos v dubnu vyhlásila pátrání. Předtím se nedostavil k soudu. Později byl zadržen na Slovensku.

„Dnes jsme na společném centru v Hodoníně-Holíči od slovenských kolegů převzali hledaného muže, který je v ČR podezřelý z trestného činu šíření poplašné zprávy. Z Hodonína ho převezli ústečtí policisté k soudu, který rozhodne o jeho vzetí do vazby,“ uvedlo prezidium. Mluvčí policie Ilona Gazdošová uvedla, že bude prezidium informovat o dalším vývoji i nadále na síti X. Slovenská policie Zítka na základě evropského zatýkacího rozkazu zadržela na konci června, soud v Nitře na něj o několik dní později uvalil předběžnou vazbu.

Zítko obžalobě v Česku čelí patrně kvůli tomu, že v době pandemie covidu-19 mimo jiné zpochybňoval existenci viru a ve svých videích mluvil o negativních zdravotních důsledcích očkování proti covidu-19. Státní zástupce už dříve ČTK odmítl sdělit podrobnosti a řekl pouze to, že je Zítko obviněný kvůli šíření poplašné zprávy.

Aktualizace: Doplněna informace o uvalení vazby a neúspěšné ústavní stížnosti

Doporučované