Hlavní obsah

Česká policie prohledává pražský byt německého poslance Bystroně

Foto: Bundestag/Tobias Koch

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň, ilustrační fotografie.

Čeští policisté prohledávají v Praze byt politika Petra Bystroně. Informaci přinesl zpravodajský Deník N.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čeští policisté na základě německé žádosti prohledávají byt politika Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně na pražském Starém Městě, informuje Deník N.

„V obecné rovině můžeme potvrdit, že děláme úkony na základě žádosti od zahraničních kolegů. Jelikož nejde o naši záležitost, jen o poskytnutí součinnosti, nelze sdělit bližší podrobnosti,“ řekl Deníku N mluvčí policejního prezídia Josef Bocán. „Jsme na místě a provádíme služební úkony,“ potvrdil mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

V Německu už policie dříve uskutečnila razie v různých Bystroňových nemovitostech včetně poslanecké kanceláře. Podle agentury DPA policie ve čtvrtek několik nemovitostí znovu prohledala.

Státní zastupitelství v Mnichově, které Bystroňův případ vede, ve čtvrtek sdělilo agentuře DPA bez uvedení jména, že se konají další domovní prohlídky ve věci praní peněz a úplatkářství. Zastupitelství dodalo, že cílem je zajistit další důkazní materiál.

Souhlas s domovními prohlídkami v Česku dopoledne podle veřejnoprávní televize ZDF vydal Spolkový sněm, ve kterém Bystroň zasedá jako poslanec. Televize dodala, že takové oprávnění bylo k akci potřebné.

Bystroň, který se v Česku narodil, je podezřelý, že přijímal úplatky od proruského serveru Voice of Europe. Obvinění odmítá.

Doporučované