Hlavní obsah

Černochová jmenovala nového šéfa opravárenského podniku

Foto: Facebook VOP CZ

VOP CZ se zabývá opravami vojenské techniky a strojírenskou výrobou.

Navrátil na postu nahradí Marka Špoka, který byl kvůli neuspokojivým výsledkům firmy odvolán v prosinci. V řízení podniku jej krátce zastoupil Martin Šurala.

Článek

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) jmenovala do funkce ředitele státního podniku VOP CZ Vlastimila Navrátila, na post nastoupí od začátku září. Ministerstvo obrany o tom informovalo v tiskové zprávě. VOP CZ v Šenově u Nového Jičína se zabývá opravami vojenské techniky či strojírenskou výrobou pro armádu i civilní sektor. Podle ministerstva má zhruba 600 zaměstnanců.

Předchozího ředitele podniku Marka Špoka odvolala Černochová loni v prosinci. Důvodem byly podle ní dlouhodobé neutěšené výsledky podniku i problémy ve vnitřní firemní komunikaci. Řízení VOP CZ se dočasně ujal technický ředitel Martin Šturala. Hospodaření podniku za loňský rok skončilo ztrátou 55,8 milionu korun. V roce 2022 po letech vykázal zisk 468 000 korun, o rok dříve byl ve ztrátě 59,3 milionu korun.

Navrátil vyhrál v polovině července výběrové řízení, následně jeho nominaci odsouhlasil vládní výbor pro personální nominace. Nový ředitel je od roku 2015 předsedou představenstva Okresní hospodářské komory Olomouc, působí také jako jednatel společnosti Linser Industry Service. „Do konce srpna skončí a vyváže se ze svých dalších pracovních i profesních závazků, aby se mohl 1. září ujmout vedení VOP CZ,“ sdělil úřad.

VOP CZ je podle Černochové strategicky významnou společností českého obranného průmyslu, jeho význam podle ní roste i s ohledem na modernizační projekty české armády. Podnik se loni stal hlavním strategickým partnerem švédské společnosti BAE Systems pro zakázku na 246 bojových vozidel pěchoty CV90 pro českou armádu za 59,7 miliardy korun.

„Pro resort obrany je proto důležité, aby došlo k jeho stabilizaci a zlepšení hospodářských výsledků. Jsem přesvědčena, že nový ředitel, pan Vlastimil Navrátil, kterého jsem dnes jmenovala do funkce, má pro tyto cíle ty nejlepší předpoklady. Je to zkušený manažer a odborník, který prošel náročným výběrovým řízením,“ dodala Černochová.

Navrátil je příslušníkem aktivní zálohy, v roce 2023 působil v Mnohonárodním bojovém uskupení na Slovensku jako starší důstojník oddělení nákupu a akvizic. Vystudoval obor ekonomika a management podniku na Moravské vysoké škole Olomouc a Akademii krizového řízení a managementu.

Doporučované