Hlavní obsah

Brána Pražského hradu se na sedm týdnů zavře kvůli rekonstrukci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Návštěvníci budou moci z Hradu odejít na Hradčanské náměstí, a to přes jižní boční bránu na prvním nádvoří.

Důvodem rekonstrukce je výměna bezpečnostních sloupků, její délka je dána nutným archeologickým výzkumem místa. Znovuotevření Brány gigantů je naplánováno na poslední srpnový týden. Informoval o tom Hrad na svých stránkách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Brána gigantů, jež otevírá Pražský hrad z Hradčanského náměstí, se od pondělí na několik týdnů uzavře kvůli výměně bezpečnostních sloupků. Informoval o tom dnes odbor komunikace prezidentské kanceláře. Znovu se brána otevře v posledním srpnovém týdnu. Slavnostní střídání stráží dočasně nahradí vystoupení Hudby Hradní stráže na třetím hradním nádvoří.

Sloupky jsou podle Hradu na hranici životnosti. Nadále ale budou moci návštěvníci z Hradu odejít na Hradčanské náměstí, a to přes jižní boční bránu na prvním nádvoří.

Délka rekonstrukce je dána zejména nezbytným archeologickým výzkumem místa. Na prvním hradním nádvoří se v té době nebude konat slavnostní střídání stráží. Místo toho denně vždy od 12:00 do 12:15 vystoupí příslušníci Hudby Hradní stráže. „Hradní stráž rovněž dočasně nebude vykonávat službu na čestných stanovištích před Bránou gigantů,“ uvedl Hrad.

Brána gigantů je hlavním a slavnostním vstupem na Pražský hrad s monogramem Marie Terezie a Josefa II. Charakteristická je zejména hlavními pilíři se sousošími bojujících gigantů. Všechny sochy vytvořil Ignác František Platzer v letech 1770 až 1771, originály v roce 1921 nahradily kopie Antonína Procházky a Čeňka Vosmíka.

Do dnešní podoby první hradní nádvoří upravil architekt Jože Plečnik po roce 1920. Podle jeho projektu byly provedeny žulová dlažba, osvětlení a vlajkové stožáry, které byly původně z jedlových kmenů, později ale byly vyměněny za lepené z dílů.

Související témata:

Doporučované