Hlavní obsah

Rámy, turnikety, školení? V Domažlicích se děti zachovaly vzorově

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Bezpečnostní opatření na školách nezaznamenaly ani devět měsíců od střelby na filozofické fakultě výraznou změnu. Ministerstvo školství teď pracuje na změně příslušné metodiky. Někteří ředitelé ale přísnější pravidla nevyžadují.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stovky českých škol čelily v úterý a ve středu výhrůžkám, že jejich budovy mohou být podminované. Některé se kvůli tomu evakuovaly, další omezily výuku. V úterý zároveň dívka na základní škole v Domažlicích zaútočila nožem na dva spolužáky.

Znovu tak vyvstaly otázky o bezpečnosti na českých školách.

Bezpečnostní metodika, která aktuálně na školách platí, je přitom už z roku 2015 a zabývá se pouze ochranou před útočníkem. To, jak řešit situaci, kdy hrozbu představuje žák nebo zaměstnanec školy, dokument neřeší. To se zatím nezměnilo ani po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v prosinci minulého roku.

Po loňské tragické události se tématem bezpečnosti ve školách začalo Ministerstvo školství intenzivněji zabývat. Vytvořilo dokonce dvě pracovní skupiny –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jednu pro vysoké školy a jednu pro mateřské, základní a střední –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ které dostaly za úkol zastaralou metodiku aktualizovat. K tomu však do této chvíle nedošlo.

Resort ale ve středu uvedl, že by aktualizace měla být hotová do konce tohoto roku. 

„Spolu s panem ministrem Rakušanem jsme dnes zaslali školám dopis, kde jim doporučujeme, jak mají v situacích narušujících bezpečnost postupovat. Důležité je zamezit šíření strachu současně s posilováním důvěry dětí a žáků k autoritám, které dbají o jejich bezpečnost,“ řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Jaká budou bezpečnostní opatření na školách, je tak stále převážně v rukou ředitelů. Ti se ovšem většinově na změny příliš nechystají.

Část ředitelů o změny nestojí

„Tak jak to je teď nastaveno, tak to úplně stačí. Kdybychom měli instalovat bezpečnostní rámy nebo turnikety, příchod žáků do školy by trval dvě hodiny. Není to prostě reálné, “ říká předseda Unie školských asociací ČR –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Czesha Jiří Zajíček, který je zároveň ředitelem Masarykovy střední školy chemické v Praze. „Metodiky jsou, nejdůležitější je ale používat zdravý selský rozum, “ dodává.

Podobně vidí situaci i třeba ředitel Základní školy Donovalská Tomáš Marek. „Opatření určitě měnit nebudu, protože když se ten člověk rozhodne, že bude chtít někomu ublížit, tak to udělá, “ řekl Seznam Zprávám. „Bezpečnost v té budově je zajištěná už roky stejně, takže když jsou všichni poučení, tak si myslím, že to je maximum, co pro to můžu dělat, “ komentuje aktuální bezpečnostní stav.

Naopak ředitel domažlické školy, kde dívka nožem zaútočila na spolužáky, v rozhovoru Seznam Zprávám řekl, že situaci řešili i na základě zkušeností z události na filozofické fakultě. „Jednali jsme podle instrukcí, které mám ze smutné události na filozofické fakultě v Praze. Děti se zachovaly úplně bezvadně a postupovaly přesně tak, jak měly.“

Ředitelům pomůže nová pracovní skupina

Ředitelům škol by při řešení podobných výhrůžek a dalších situací, jako byly v úterý a ve středu, měla nově pomoct další pracovní skupina, jejíž vznik oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Po středečním jednání vlády dodal, že primární je ochránit žáky a pedagogy před hrozbou, sekundární je vypátrat autora výhrůžek. „Cílem je co nejméně narušovat výuku, ale současně zachovat bezpečí dětí, “ zdůraznil.

Jak se ale změní bezpečnostní opatření na školách, stále zůstává otázkou. Nyní jim stačí, aby měly jeden otevřený kontrolovaný vchod pro žáky i veřejnost, a ostatní dveře či okna zabezpečená proti volnému vniknutí osob. V praxi to znamená, že aby škola dodržela minimální bezpečnostní standard, stačí aby měla vrátnici a zamykatelné dveře a okna.

Doporučované