Hlavní obsah

„Bedla, nebo muchomůrka?“ V Česku přibývá otrav houbami

Foto: Shutterstock.com

Příčinou otrav je většinou záměna jedlých hub za jedovaté.

Přestože houbaři obvykle vyrážejí do lesů až po konci léta, letošní počasí jim přeje. Množí se ovšem otravy, kterých je v Česku oproti loňskému roku třikrát tolik. Na toxikologii volají i rodiče malých dětí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na Toxikologické informační středisko se za letošní léto obrátilo 43 houbařů. Nejčastější dotazy se týkají příznaků, které mohou nastat po konzumaci neznámých nebo špatně identifikovaných hub. Oproti minulému létu došlo totiž v Česku k trojnásobnému počtu řešení možné otravy houbami. Informovala o tom Česká televize.

Nejčastějšími volajícími jsou lidé středního věku. Regina Rothová z oddělení PR a marketingu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ale České televizi sdělila, že k otravám dochází často také u dětí. „Devět případů se týkalo dětí ve věku od osmi měsíců do šesti let, většinou po náhodném požití malých houbiček na trávníku a bez jakýchkoliv potíží,“ popsala.

Příčinou otrav je většinou záměna jedovatých hub za ty jedlé. Nejvážnější případy má na svědomí pavučnice plyšová, kterou letos snědli čtyři lidé. Lékaři u nich měli podezření na akutní selhání ledvin. Nejrozšířenější houbou, která otravy způsobuje, je muchomůrka tygrovaná, kterou si lidé často pletou s muchomůrkou šedivou. Houbaři navíc často zaměňují i bedlu nebo žampion s muchomůrkou zelenou, která patří mezi nejjedovatější houby v Česku.

Předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa České televizi sdělil, že v kritické situaci je nejlepší pokusit se jídlo vyzvracet. „Při podezření na otravu je dobré si zachovat zbytek jídla a zavolat na toxikologické středisko. Většina hlášených otrav nejsou skutečné otravy, toxikolog je v této situaci zkušený a pozná to,“ doporučuje.

Související témata:
Otrava houbami

Doporučované