Hlavní obsah

Bartošek nechce obhajovat post prvního místopředsedy KDU-ČSL

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

V případě zvolení chce Jan Bartošek zůstat v předsednictvu strany.

Jan Bartošek nestojí ani o nejvyšší stranický post. „Chci pro úspěch lidovců udělat maximum,“ napsal v příspěvku na platformě X. Připomenul, že blížící se sněmovní volby pro lidovce nebudou jednoduché.

Článek

První místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek nechce za týden na sjezdu lidovců v Olomouci obhajovat svoji funkci a nebude se ucházet ani o nejvyšší stranický post. Na síti X to oznámil po čtvrteční konferenci jihočeské KDU-ČSL, která ho nominovala na místopředsedu strany.

Na předsedu strany Jihočeši nikoho nominovat nebudou. Bartošek uvedl, že současná situace v KDU-ČSL potřebuje zásadní změnu a povinností dosavadního vedení je naslouchat a změnu podpořit. Pokud ho delegáti zvolí, chce místopředseda Poslanecké sněmovny zůstat v předsednictvu strany.

„Chci pro úspěch lidovců udělat maximum. Chci zůstat nápomocný v předsednictvu, pokud si to budou delegáti sjezdu přát. Mnohé zkušenosti z politiky jsou k nezaplacení, ale zároveň těžce vydřené. Chci je předávat dál těm, kteří o ně budou stát,“ uvedl Bartošek, který se v minulosti ucházel i o nejvyšší stranický post.

V příspěvku na síti X připomenul, že se blíží sněmovní volby a pro lidovce nebudou jednoduché. KDU-ČSL musí podle něho přicházet s konkrétními a smysluplnými řešeními problémů, které trápí lidi, míní. Vyjmenoval nedostupné bydlení pro mladé rodiny, nárůst nenávisti a extremismu ve společnosti či udržení konkurenceschopnosti ČR a EU.

Volební sjezd lidovců se bude konat 18. a 19. října v Olomouci. Funkci chce v Olomouci obhajovat předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. O post se chce ucházet také bývalý předseda strany a ministr zemědělství Marek Výborný. Dříve se spekulovalo také o senátorovi a vsetínském starostovi Jiřím Čunkovi, který stál v čele strany v letech 2006 až 2009. Další možný adept na funkci předsedy byl Jan Grolich. Jihomoravský hejtman před týdnem oznámil, že o místo usilovat nebude.

Doporučované