Hlavní obsah

Černé na bílém. Archivy vypovídají o Babišově spolupráci s StB jasně

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Když se slovenské ministerstvo vnitra dohodlo s Andrejem Babišem na ukončení sporu o evidenci v seznamech agentů Státní bezpečnosti, zdůvodnilo to důkazní nouzí. Babišovu spolupráci s StB přitom dokládá množství dobových záznamů.

Článek

Podstata sporu o to, jestli byl předseda hnutí ANO Andrej Babiš před rokem 1989 vědomým spolupracovníkem Státní bezpečnosti, je v zásadě jednoduchá. Na jedné straně jsou dokumenty komunistické tajné policie, na druhé straně jejich zpochybňování a tvrzení, že se v přísně řízené policejní organizaci ve velkém falšovalo a všechno bylo vlastně jinak.

Krok slovenského ministerstva vnitra, které se s Babišem dohodlo na urovnání sporu, je tak vlastně popřením dobových písemných listin úřední povahy. Tedy něčeho, co historici považují za navýsost věrohodný pramen pro poznání skutečného stavu minulosti.

V přiložené fotogalerii zveřejňujeme výběr z už známých dokumentů, které jsou uložené v archivech v Česku a na Slovensku. Kromě samotné Babišovy spolupráce se Státní bezpečností z nich také vyplývá, že jeho vazby na důstojníky z StB přetrvaly i po pádu komunistického režimu.

+6

Doporučované