Hlavní obsah

ANO a uskupení okolo SPD v Olomouckém kraji podepsaly koaliční smlouvu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hejtmanem by se podle dohody měl stát lídr ANO a poslanec Ladislav Okleštěk.

ANO bylo v předchozích čtyřech letech v opozici, v kraji vládla koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj. Hnutí ANO v letošních volbách zvítězilo, získalo 26 mandátů.

Článek

Vítězné ANO v pátek v Olomouckém kraji podepsalo koaliční smlouvu s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných. Hejtmanem by se podle dohody měl stát lídr ANO a poslanec Ladislav Okleštěk, který v čele kraje stál už v letech 2017 až 2020. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít dvojkoalice 31 hlasů.

Ustavující zasedání bude v pondělí 21. října. Na programu je volba hejtmana a 11 členů rady, v níž má ANO připadnout devět křesel a SPD dvě. ANO bylo v předchozích čtyřech letech v opozici, v kraji vládla koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj.

Hejtman bude mít pod sebou sedm náměstků, šest bude z ANO a jeden z SPD. V uplynulém volebním období byli na kraji čtyři náměstci, tři uvolnění radní a stejný počet neuvolněných radních. Struktura krajské rady se tak vrátí k původnímu modelu, který na hejtmanství fungoval v letech 2016 až 2020. Okleštěk změnu zdůvodnil tím, že se tato forma řízení kraje osvědčila.

ANO má v krajském zastupitelstvu po zářijových volbách 26 mandátů. Druzí skončili Starostové pro Olomoucký kraj s devíti mandáty. Třetí Spojenci24 s vámi budou mít šest zastupitelů. Čtvrtá koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní má pět mandátů. Na pátém místě je ODS s pěti zastupiteli. Šestá je koalice Stačilo! se čtyřmi mandáty. Hnutí ANO tak stačily k většině v krajském zastupitelstvu dva hlasy.

Povolební jednání zahájilo ANO v sobotu 21. září po uzavření volebních místností. Sešlo se se všemi subjekty, jejichž zástupci usednou v nově zvoleném zastupitelstvu. Lídři STAN, Spojenců24 a ODS ale postupně oznámili odchod do opozice. Naposledy tak učinila ODS, která odmítla nabídku ANO na trojkoalici s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných.

ANO podle Oklešťka od začátku preferovalo vznik trojkoalice, po odchodu STAN, Spojenců24 a ODS do opozice mu ale k dalšímu jednání zůstalo portfolio, ze kterého si nakonec vybralo koalici SPD, Trikolory, PRO a Svobodných. Při rozhodování o podobě nové krajské koalice podle Oklešťka sehrál roli průnik volebních programů i to, že ANO se ve své předvolební kampani i programu vymezilo vůči nynější krajské koalici i vládě.

Doporučované