Hlavní obsah

„Ani mě nevyslechli.“ Exradní Bursík si stěžuje na stíhání v korupční kauze

Foto: facebook.com/petr.bursik.98

Bývalý karlovarský radní Petr Bursík na snímku z roku 2022.

Petr Bursík podal stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání s návrhem na jeho zastavení. Policie ho obvinila v souvislosti s případem údajných machinací s veřejnými zakázkami v Ústeckém kraji, ale i Karlových Varech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle bývalého radního Karlových Varů Petra Bursíka (ODS) jeho stíhání není oprávněné, protože zakázka, kterou policie prošetřuje, byla zadána před tím, než začal řídit technický odbor, který za zakázku zodpovídal. Bursík to v pondělí uvedl v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Poukázal také, že i přes obvinění zatím nebyl v případu vyslechnut a ani neví, kdy by měl na policii vypovídat. Zatýkání v první vlně jej přitom minulo, protože byl na dovolené v zahraničí.

„V usnesení o zahájení mého trestního stíhání je mi kladeno za vinu, že jsem jako ‚pan náměstek‘ zajistil přidělení zakázky společnosti Rocknet a policejní orgán se v tomto usnesení odvolává na zřejmě klíčový důkaz – odposlech telefonátu, kde se mělo uvádět, že ‚pan náměstek chce další nabídku‘. Technický odbor magistrátu, který tuto zakázku zajišťoval, byl svěřen do mé gesce až dva měsíce po vystavení objednávky,“ argumentuje Bursík, který byl v době zadání zakázky řadovým radním.

Podle Bursíka šlo o zakázku malého rozsahu v hodnotě zhruba 900 000 korun, která tak nepodléhá zadávacímu řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Šlo podle něj primárně o řešení havarijního stavu – statické poruchy svahu v Mariánskolázeňské ulici v Karlových Varech. „V souvislosti s uvedenou malou zakázkou pro společnost Rocknet jsem se já nijak neobohatil, nedopustil jsem se žádného nezákonného jednání a jsem přesvědčen, že vedoucí Technického odboru magistrátu města (která je také mezi obviněnými) ani žádný z mých kolegů, kteří se na zajištění sanace havarijního stavu svahu v Mariánskolázeňské ulici coby zástupci magistrátu podíleli, se žádného protiprávního jednání také nedopustili,“ doplnil Bursík.

Kriminalisté v kauze obvinili 14 lidí a pět společností, většinou z Ústeckého kraje. Je mezi nimi například primátor Chomutova Marek Hrabáč (ANO) nebo ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner. O svém obvinění se Bursík, který byl opakovaně členem vedení města Karlovy Vary, a to i v různých koalicích, dozvěděl z médií před dvěma týdny. Rozhodl se pozastavit své členství v ODS a odstoupit z funkcí ve vedení města Karlovy Vary. Po návratu z dovolené si před týdnem převzal obvinění.

Kauza bude mít politický dopad bez ohledu na to, jak nakonec v případě Bursíka dopadne. Vedení ANO vyzvalo karlovarskou organizaci, aby začala jednat o ukončení koalice, ve které je i ODS. „Devastační“ dopad to bude mít na Bursíka, připustil v pondělí v prohlášení.

Doporučované