Hlavní obsah

Amnesty International: Česko potřebuje přísnější zbraňovou legislativu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Policejní manévry po střelbě na Filozofické fakultě UK. Ilustrační fotografie.

Organizace Amnesty International v tiskové zprávě kritizuje mírnou českou zbraňovou legislativu po střelbě na UK a vyzývá k přísnější regulaci pro snížení zneužití zbraní. Navrhuje řadu opatření včetně psychologických testů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Půl roku po masové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy stále Česku chybí legislativa, která by výrazně snížila riziko, že se podobné činy budou opakovat. V tiskové zprávě zveřejněné ve čtvrtek to píše mezinárodní organizace hájící lidská práva Amnesty International.

„Vláda sice zavedla dílčí změny, zákony, které u nás regulují získávání střelných zbraní, jsou přesto jedny z nejmírnějších v Evropě. Přístup ke zbraním je u nás v mnoha ohledech jednoduchý, a hrozí tak, že budou zneužity k páchání trestné činnosti,“ stojí v tiskové zprávě.

Debata se ale přesto zatím vede spíš směrem k deregulaci. Amnesty proto vyzývá vládu a Parlament, aby se podívaly na pravidla pro získávání střelných zbraní skrze optiku lidských práv a zajistily, že bude riziko zneužití co nejmenší.

Zbrojní průkaz mají v Česku podle Amnesty asi tři procenta obyvatel, držených zbraní je přesto přes milion. Čtyřikrát víc než třeba v Polsku. Průměrně má v ČR každý držitel zbrojního průkazu více než tři zbraně. Podle statistik si je nejvíce vlastníků pořizuje na sebeobranu, tj. za účelem „ochrany zdraví, života nebo majetku“. Na rozdíl od mnoha jiných zemí ale nemusí žadatelé účel sebeobrany nijak prokazovat. Jakmile splní zákonné podmínky, zbrojní průkaz dostanou automaticky.

„Podle statistik násilná kriminalita v Česku v posledních letech neklesá, ale roste. Šíření střelných zbraní má neúměrný dopad na ženy a dívky, které jsou nejčastěji oběťmi domácího násilí. Zneužívání střelných zbraní má závažné dopady na jednotlivce, rodiny i komunity a může vést k porušování práv na život a bezpečnost,“ uvádí zpráva.

Vrahovi z fakulty pomohly vraždit i tlumiče

Vrah na filozofické fakultě i v Klánovicích střílel s tlumiči. Koupil je legálně díky novele zákona, kterou prosadil v roce 2020 exministr vnitra Jan Hamáček s podporou nynější ministryně obrany Jany Černochové. Byla za tím lobby střelnic.

„Amnesty se obává, že deregulace nabývání a držení zbraní může mít závažné dopady na základní lidská práva. Nevoláme po zákazu vlastnit zbraně, mírná česká zbraňová legislativa ale upřednostňuje malou skupinu obyvatel, která zbraně vlastní, před ohroženou většinou. Podle mezinárodních závazků má přitom stát povinnost chránit životy obyvatel před zneužitím střelných zbraní. A to se bez efektivní regulace neobejde,“ zdůrazňuje David Chytil, expert Amnesty International ČR na problematiku zbraní.

„Mezinárodní výzkumy jasně ukazují, že regulace zbraní má pozitivní výsledky. Z analýzy, která srovnávala 130 studií z deseti zemí, vyplývá, že zavedení přísnějších zbraňových zákonů vedlo ke snížení počtu úmrtí střelnou zbraní. „Vnímáme jako velice důležité, aby tato fakta byla v debatě o zbrojní legislativě v Česku slyšet. V posledních letech tento úhel pohledu chybí, a dochází tak k oslabení regulace,“ upozorňuje Chytil.

Po poslední tragické střelbě na filozofické fakultě ustavilo Ministerstvo vnitra expertní skupinu, která se bude zabývat návrhy na změnu zbrojní legislativy tak, aby se minimalizovalo riziko zneužití střelných zbraní.

V této skupině Amnesty bude mimo jiné prosazovat znovuzavedení zkoumání důvodu, z jakého si člověk žádá o zbrojní průkaz, nebo zavedení opatření ke snížení rizika zneužití střelných zbraní v kontextu domácího násilí. Dále bude organizace prosazovat zvážení dalších dílčích opatření, jako například zvýšení věkové hranice pro získání zbrojního průkazu, limitování počtu zbraní a zkrácení platnosti zbrojního průkazu na sebeobranu nebo zvážení zavedení psychologických testů.

Doporučované