Hlavní obsah

Stávka ambulantních specialistů nebude. I oni se s Válkem nakonec domluvili

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ambulantní lékaři chtěli více peněz pro své ordinace, hrozili jejich zavřením. Pokud jde o počty lékařů, nejhůře je na tom kromě dalších například kardiologie.

aktualizováno •

Ambulantní specialisté příští úterý a středu stávkovat nebudou. Dohodli se s Ministerstvem zdravotnictví a některými pojišťovnami na úpravě úhrad. Původně jim vadil právě nízký nárůst plateb za péči na rok 2025.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Nemohu vám nabídnout žádný termín.“ „Zkuste zavolat za dva měsíce.“ „Můžeme vás objednat na leden. Zavolejte si 1. listopadu, brzy ráno, je to většinou hned pryč.“ Takové odpovědi dostaly Seznam Zprávy, když namátkou oslovily ordinace alergologů a dětských psychiatrů. Specialistů, kterých je v Česku nedostatek.

Podle šéfa Sdružení ambulantních lékařů Zorjana Jojka ale mohlo být hůř, pokud by se se státem nedohodli na vyšších úhradách. To se ale nakonec nestalo a lékaři s ministerstvem zdravotnictví v pátek oznámili dohodu.

„Nyní dokončujeme finální podobu dohody. K jejímu podpisu dojde ve druhé polovině příštího týdne,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V současné době se k dohodě podle něho připojí čtyři pojišťovny, další tři chce ministr přesvědčit.

Jojko příslib pojišťoven označil za kompromis. „Naše původní představy byly trošičku větší z hlediska finančního naplnění,“ uvedl.

44 miliard na ambulantní péči

Úhrady za ambulantní specializovanou péči mají podle návrhu Ministerstva zdravotnictví růst příští rok o 4,7 procenta, letos rostly o šest procent. Celkem bude mít veřejné zdravotní pojištění na příští rok k dispozici téměř 530 miliard, na ambulantní péči je vyhrazeno 43,9 miliardy korun.

Ministr Válek dodal, že úhradová vyhláška změněna nebude, pojišťovny peníze vezmou z dalších fondů. Částku ale specifikovat nechtěl.

Ambulantní lékaři před jednáním tvrdili, že pokud nebudou úhrady vyšší, dostanou se jejich ordinace do problémů.

„Klesne dostupnost a kvalita. Třiačtyřicet procent ambulantních specialistů napříč odbornostmi je v důchodovém věku. Pokud ucítí, že dál jejich činnost není rentabilní, že by museli jít do ztráty, tak tu ambulanci prostě zavřou,“ tvrdil Jojko. Podle něj by mnohým lékařům nezbylo nic jiného, než aby se poohlíželi po jiných činnostech, které jim vysaturují finanční propady, které by je čekaly.

Finance od pojišťoven

Ministerstvo zdravotnictví připouští, že letos se rozděluje skutečně méně peněz. „Je třeba hledat kompromis. Očekávání zdravotních segmentů jsou trochu vyšší, než co může úhradová vyhláška nabídnout. Letos opravdu nerozdělujeme tolik prostředků jako v minulých letech, a to proto, že úhradová vyhláška musí být koncipována jako vyrovnaná z usnesení vlády,“ řekl Seznam Zprávám před jednáním náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL).

Úhradová vyhláška podle něj stanovuje pouze nepodkročitelné minimum, jsou to pak pojišťovny, které mají podle Pláteníka dost prostředků na to, aby v lokalitách, kde je specialistů málo, nabízely dostatečnou podporu. „Pojišťovny mají na svých účtech prostředky na to, aby mohly plnit svoji zákonnou povinnost a skrze bonifikační programy péči hradit jinak. To znamená lépe třeba v oblastech, kde se jí nedostává,“ řekl Pláteník.

„Máte-li si udržet lidi, šetřit nemůžete“

Šéf ambulantních lékařů jejich nároky odůvodňoval také tím, že vše zdražilo. Technika, spotřební materiál a také personál ordinace. „Máte-li si udržet lidi, tak tam prostě šetřit nemůžete. Takže přestanete mít peníze na vše ostatní. Z toho plyne, že když budete chirurgem a nebudete mít sádru, tak musíte zavřít nebo koupit nějakou levnější,“ říká Jojko a dodává: „Vím, že to v jedenadvacátém století v České republice vypadá jako mimo realitu. Ale upřímně, peníze se vyhazují do prakticky uzavřených nemocničních oddělení, dotují se různými koeficienty a tam, kde jsou pacienti, tam se šetří,“ nelíbí se Jojkovi.

Pokud jde o počty lékařů, nejhůře je na tom podle ambulantních specialistů dětská psychiatrie, psychiatrie, oční, kožní, diabetologie, alergologie, kardiologie, logopedie, endokrinologie, interna, plicní a neurologie.

Protestním uzavřením ordinací na 29. a 30. října hrozili minulý týden i praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti. Po pondělním jednání ale praktici svůj protest odvolali, podařilo se jim vyjednat meziroční navýšení úhrad z plánovaných 2,8 na 3,3 procenta.

Doporučované