Hlavní obsah

Aktivistu Zítka vykázali ze soudní síně v Chomutově. Vinu odmítá

Foto: Facebook Pavla Zítka

Pavel Zítko.

Aktivista Pavel Zítko během soudního líčení u okresního soudu v Chomutově vyrušoval křikem, soudkyně ho proto vykázala z místnosti. Zítko, který je ve vazbě, čelí obžalobě z šíření poplašené zprávy, on sám se ale cítí nevinen.

Článek

Soudkyně Iva Dvořáková v pátek vykázala aktivistu Pavla Zítka ze síně okresního soudu v Chomutově ihned poté, co ho přivedla eskorta. Uvedla, že je to na nezbytně nutnou dobu, protože Zítko, obžalovaný z šíření poplašné zprávy, vyrušoval křikem.

Hlavní líčení zahájila v jeho nepřítomnosti. Znovu byl předveden, aby se vyjádřil k obžalobě. Zítko před soudem řekl, že se cítí být nevinen. Do soudní síně se dostalo 13 lidí z veřejnosti, dostali vstupenky. Budovu hlídá policie, soud bude pokračovat po přestávce ve 12:30.

Jednání se mělo uskutečnit už několikrát, v dubnu se Zítko k soudu nedostavil. Později po něm policie vyhlásila pátrání, zadržený byl na Slovensku, nyní je ve vazbě.

Osmapadesátiletý Zítko bývá označován za dezinformátora. V době pandemie covidu zpochybňoval existenci viru a ve svých videích mluvil o negativních zdravotních důsledcích očkování proti koronaviru. Kvůli tomu dnes čelí obžalobě. Uvedl třeba, že očkování proti covidu-19 vedlo k potratům a lidem po něm houstla krev. Trestné činnosti se dopouštěl v době, kdy byl vyhlášen nouzový stav, řekl státní zástupce David Verner.

Doporučované