Hlavní obsah

Dokument Forman vs. Forman: „Byla bych ráda, kdyby mi k němu mohl něco říct,“ říká režisérka Třeštíková

Rozhovor s režisérkou Helenou Třeštíkovou o dokumentu Forman vs. Forman.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Český snímek se na festivalu v Cannes neobjevil dlouhých 28 let. To se mění v sobotu večer, kdy má v sekci Cannes Classic světovou premiéru dokument Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman.

Článek

Sběrný dokument zachycující život režiséra Miloše Formana začal vznikat půl roku před jeho smrtí. Režisérka Helena Třeštíková jej už dříve označila za hrdinu svého života. Vzpomíná na to, jak jako dvanáctiletá jeho snímky obdivovala a tajně snila o tom, že bude jednou dělat totéž. „Tehdy jsem se rozhodla, že bych chtěla dělat film, ale každý se tomu smál,“ říká v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Dokument vznikl ve spolupráci České televize s francouzskou Arte. Snímek srozumitelný pro zahraniční publikum a důležitý pro to české představuje osobu Miloše Formana pomocí unikátních záběrů i krátkých monologů, které v češtině namluvil režisérův syn Petr Forman. „Má hrozně podobný hlas,“ tvrdí režisérka s tím, že Formanův syn radil i s podobou monologů. „Někdy říkal, že by to trochu přeformuloval, že takhle by to táta neřekl.“

Osobní rovinu příběhu doplňují historické události, které režiséra formovaly. Ty pomáhají především zahraničnímu publiku osud nejslavnějšího českého režiséra, který dobyl svět, srozumitelněji uchopit. „Naše snaha byla ukázat Miloše Formana jako mnohovrstevnatého člověka, který byl obdivuhodný i měl svoje problémy,“ přibližuje dokument Třeštíková.

Dokument začal vznikat půl roku před Formanovou smrtí. „Od začátku jsme věděli, že on tam přítomen nebude. Ale doufali jsme, že to uvidí a že nám k tomu něco řekne. A to se nestalo,“ říká Třeštíková. „Byla bych ráda, kdybych k tomu něco slyšela od něj.“

Onu mnohovrstevnatost podporuje i samotný název 78minutového filmu. Nad názvem filmu dlouho přemýšlelo asi deset lidí a právě Forman vs. Forman získal nejvíce hlasů. „Ze začátku jsem k tomu byla trochu skeptická. Říkala jsem, že to vypadá, jako kdyby v tom filmu byl nějaký zásadní svár, který tam není,“ přiznává Třeštíková s tím, že názvu přišla na chuť až později.

„Je to český Forman, americký Forman. Forman pochybující, Forman vítězící. V jeho osobnosti je mnoho různých podob a je to přítomno i v názvu.“

V rozhovoru režisérka mimo jiné prozradila i to, jak se na premiéru v Cannes těší i jak přísný je dress code na červený koberec.

Reklama

Doporučované