Hlavní obsah

Do soubojů jdou ve výzbroji hlava nehlava. To je středověký bojový sport HMB

Do soubojů jdou hlava nehlava. Jak vypadá středověký boj HMB?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novodobý kontaktní sport, ve kterém nejde pouze o napodobování jako při šermířských soubojích předváděných pro turisty. To jsou středověké bitvy HMBK. Nejvíc ran míří na hlavu.

Článek

Jde o skutečné a nesecvičené souboje ve složení pět bojovníků na pět, padesát na padesát nebo dokonce sto padesát na sto padesát. „Je to bojový sport, který má v sobě prvky historie a středověku. Česky tomu říkáme plně kontaktní středověký boj,“ říká český bojovník HMB Tomáš Gajdošík.

Boj má svá pravidla, na která dohlíží rozhodčí. „Hlídají, jestli někdo třeba nemíří na zakázaná místa. Což jsou krk, rozkrok, podkolenní jamky, celkově pod klouby. Jinak to rozhodčí automaticky stopnou jako faul. Jsou tam dokonce žluté a červené karty. Je to sport spíše pro masy lidí. Není to jednotlivec proti jednotlivci jako je třeba box,“ vysvětluje Tomáš Gajdošík.

Klub, kde si můžete tento sport vyzkoušet, najdete například v Praze. „Máme asi 50 lidí, z toho 30 lidí má pořízenou zbroj. Protože ta zbroj je drahá, musí splňovat určitá kritéria a musí vás hlavně chránit. Protože jak do sebe řežeme hlava nehlava, tak abychom to řezání vůbec necítlili,“ říká český bojovník HMB.

Jaká zbroj se používá a další zajímavosti o tomto sportu se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované