Hlavní obsah

Do Česka se za měsíc dostalo 21 tun polského drůbežího se salmonelou

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Veterináři za poslední zhruba měsíc zjistili 14 případů. Polského drůbežího se salmonelou se do Česka dovezlo celkem 21 tun. Většinou šlo o chlazené produkty a při prokázání přítomnosti bakterií v jejich vzorcích už byly zkonzumované. Ve dvou případech odborníci zjistili salmonelu i v mase z Česka. Dnes to na dotaz ČTK sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Článek

Dvanáct příjemců těchto zásilek, mezi nimiž jsou například Těšínské jatky nebo firma Bilbo šmak z Mostu, musí nyní před uvolněním dalších polských zásilek na trh nechat drůbeží maso prověřit na salmonelu. Přikazují jim to individuální veterinární opatření, která správa pro každého příjemce vypsala.

Veterináři naposledy informovali o zásilkách se salmonelou na konci května, kdy uvedli, že se do ČR od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího se salmonelou.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. ČR od plošného opatření upustila po tlaku Evropské komise.

V polovině dubna se pak veterináři domluvili s ministerstvem zemědělství a začali uplatňovat individuální veterinární opatření.

„Od 18. dubna, kdy po dohodě s ministerstvem začala správa opatření uplatňovat, byla opatření postupně uplatněna celkem ve 24 případech,“ dodal mluvčí. Poslední bylo vypsané 11. června. V posledních dvou týdnech tak už nová opatření nemuseli veterináři vypisovat.

„Místně příslušná krajská veterinární správa může opatření uplatněná proti konkrétnímu provozovateli zrušit, pokud dotyčný doloží, že přijal veškerá opatření, aby na trh neuváděl kontaminované potraviny – nejlépe sérií vyhovujících vyšetření. Aktuálně jsou tedy v platnosti opatření v 19 případech,“ vysvětlil Vorlíček.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální. Salmonela je podle veterinářů zničena při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

Doporučované