Hlavní obsah

Daňové peklo, 3. díl: Dlužíš na daních? Schovej majetek a vyhraješ

Podívejte se na novou reportáž ze série Ve stínu daňového pekla. (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nová reportáž Seznam Zpráv o „daňovém pekle“ přináší důkazy o tom, jak se Finanční správa dívala na mizející majetek z jedné firmy do druhé a přišla tak o miliony.

Článek

Na někoho zakleknou, někoho nechají vyklouznout bez placení.

„Co si na kom vezmete, když nic nemá?“ ptá se dosavadní šéfka vymáhacího oddělení na finančním úřadu ve Valašském Meziříčí Taťána Zmydlená, když vysvětluje svérázné metody výběru daní a daňových nedoplatků. Její výpověď jsme zachytili skrytou kamerou.

Nová reportáž Seznam Zpráv ze série Ve stínu daňového pekla přináší nové důkazy o tom, jak se Finanční správa dívala na mizející majetek z jedné firmy do druhé, a přišla tak o miliony.

V reportážní sérii, která vznikala od loňského podzimu, postupně rozkrýváme metody berních úředníků, které na daňové poplatníky dopadají někdy velmi tvrdě až likvidačně, jindy zase umožní dlužníkům vyklouznout z placení vysokých částek. A státní rozpočet tak přichází o peníze.

Příkladem může být firma GEP s.r.o. z Valašského Meziříčí, jejímž mnohamilionovým dluhem, následným vyvedením majetku do nově vytvořené společnosti a likvidací původní firmy se v detailech zabývá videoreportáž umístěná nahoře v textu.

Zde najdete první část reportážní série:

„Měli jsme dlužníka, který dlužil miliony a nebyl u něj ze strany finančního úřadu udělán jediný úkon. Dlužil od roku 2009 a za celou dobu tam prostě nikdo nebyl ani na místním šetření,“ popisuje dnes už bývalá pracovnice finančního úřadu Silvie Viktorinová.

Ta na úřad nastoupila v roce 2016 a s nečinností vymáhacího oddělení se nechtěla smířit. Říká, že byla svědkem situací, které připravily státní rozpočet o desítky milionů korun.

Paradoxní je, že stížnosti Silvie Viktorinové na nečinnost úřadu daly za pravdu i kontroly z nadřízených úřadů Finanční správy, včetně Generálního finančního ředitelství.

„Pro dohlídku bylo vybráno třináct spisů daňových dlužníků, u osmi spisů byly zjištěny závažné nedostatky,“ stojí v oficiálním dokumentu ředitelky Finanční správy Tatjany Richterové. Dále se zde píše: „V některých případech došlo vlivem nečinnosti k prekluzi nedoplatků (zánik práva vybrat daň, pozn. red.).“

Žalobce: Finanční úřad nepochybil v ničem

Finanční správa se ve své oficiální komunikaci opírá o argument státního zástupce Petra Bareše, který případy z Valašského Meziříčí z podnětu Silvie Viktorinové prošetřoval a – jak říká – žádný trestný čin nenašel. Tedy ani zneužití pravomoci úřední osoby, jak Viktorinová poskytování výhod u některých dlužníků vnímala.

„Nic se nepotvrdilo,“ říká Petr Bareš a následně vyjmenovává všechny firmy, na jejichž zvýhodňování dnes už bývalá úřednice upozornila. „Ona třeba mluví o tom GEPu… Ten spis jsme měli, ten spis jsme přezkoumávali, tam finanční úřad opravdu nepochybil vůbec v ničem,“ dodává vsetínský státní zástupce.

Z veřejně dostupných databází jsme rekonstruovali příběh dluhu firmy GEP a jeho vymáhání ze strany finančního úřadu ve Valašském Meziříčí. Ve zkratce: ve chvíli, kdy firmě zabývající se logistikou a pronájmem obřích skladovacích prostor berní úředníci doměřili v letech 2011 a 2012 milionové daňové nedoplatky (v součtu přes 6 milionů korun) a uvalili zástavní právo na skladovací areál firmy, začala se před zraky finančního úřadu odehrávat velmi nápadná rošáda.

Zde najdete druhou část reportážní série:

Zjednodušeně řečeno – dva dny po poslední zástavě, konkrétně 28. listopadu 2012, zakládají majitelé firmy Radovan Dvorník a Michal Gryc novou firmu: Skladovací areál Branky. Majitelé stejní, sídlo stejné, podobný je i předmět podnikání.

To hlavní ale přichází v květnu 2013. Půl roku poté, co se jejich dluh u finančního úřadu přehoupl přes 6 milionů korun, převádí pánové Dvorník a Gryc svůj skladovací areál ze zadlužené společnosti GEP s.r.o. na novou firmu. Zadlužená firma GEP se tak stala nemajetnou.

A jako k takové se k ní začal finanční úřad chovat.

Zástavní právo na skladovacím areálu na částku šest milionů korun, které se převodem dostalo na novou firmu, stále trvá. O převodu majetku finanční úřad nemohl nevědět: příslušný katastrální úřad jej o tom písemně vyrozuměl.

Všichni zůstávají ve funkcích

Přesto se vymáhací oddělení v čele s Taťánou Zmydlenou k zadlužené společnosti začalo chovat jako k nemajetné a zaplacení dluhu nevymáhalo, byť mělo zastavený její majetek.

Mimochodem, dlužná částka se díky rostoucímu penále z neplacení v dalších letech vyšplhala až na dvojnásobek.

Přesný popis celé operace i s následným finále, které při svém rok a půl trvajícím působení na finančním úřadu iniciovala Silvie Viktorinová, najdete ve videoreportáži, jinak též třetím dílu ze série Ve stínu daňového pekla.

Zatímco Viktorinová po zkušenostech s úřadem z Finanční správy odešla, Taťána Zmydlená zůstává.

Dokonce i po zveřejnění prvních dvou částí reportáží, v nichž Zmydlená popisovala své metody vymáhání daní, včetně plnění čárek za shora stanovené normy na počty zajišťovacích příkazů či provedených dražeb zabaveného majetku.

Ředitelem úřadu zůstává i Jiří Sobek, který – jak jsme ukázali v první reportáži – získává do své domácnosti nábytek nabízený v dražbách za třetinové ceny. Pravidelným účastníkem dražeb je totiž ředitelova manželka Darina. V dražbách nakupují rodinní příslušníci i dalších úředníků.

Ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová rozhovor pro Seznam Zprávy odmítá. Po zveřejnění každého článku pouze Generální finanční ředitelství vydává tiskové zprávy, v nichž opakuje, že je nyní vše v pořádku. Sporné věci z reportáží jsou prý minulostí.

„Nedostatky v práci vymáhacího oddělení identifikovány byly, podstatná část z nich proběhla ve vzdálenější minulosti a jen v minimu případů je už nebylo možno napravit,“ zní vysvětlení Finanční správy k případům týkajícím se Valašského Meziříčí.

„Vyčíslit újmu je složité a neproveditelné“

Na otázku, jakou škodu napáchali nečinní úředníci Finanční správy, Tatjana Richterová nedokázala odpovědět: „Vyčíslit fiskální újmu pro státní rozpočet je v případě náročných vymáhacích řízení velmi složité a prakticky neproveditelné.“

Fungováním Finanční správy se na základě zjištění Seznam Zpráv bude v pátek zabývat rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny, který si pozval ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO) i ředitelku GFŘ Tatjanu Richterovou.

Případy z Valašského Meziříčí prověřuje i Nejvyšší státní zastupitelství: „Na základě zveřejněné reportáže zapojím vnitřní kontrolní mechanismy v rámci státního zastupitelství,“ uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Žalobci tedy prověří postup vsetínského státního zástupce, který ve fungování valašskomeziříčského finančního úřadu nenašel žádné vážné pochybení.

Případy dál sledujeme.

Reklama

Doporučované