Hlavní obsah

Deník z nemocnice: Stále jsou tu pro vás. Ale už se hroutí vyčerpáním a stresem

Únava, vyčerpání, čekání na další vlnu. Reportér Jan Novák se s kameramanem Danielem Novákem vypravil do Uherského Hradiště, kde před dvěma měsíci pomáhal v tamní nemocnici jako dobrovolník s pacienty s covidem-19. Co zažíval krátce před Vánoci tamní personál?Video: Jan Novák

 

Reklama

Před dvěma měsíci nastoupil reportér Jan Novák jako dobrovolník do Uherskohradišťské nemocnice pomáhat s pacienty s covidem-19. Teď se spolu s kameramanem Danielem Novákem na oddělení vrátili. Co prožívá tamní personál?

Článek

Zlínský kraj má znovu jedny z nejvyšších nárůstů počtu nakažených nemocí covid-19 v Česku. Podobně jako na podzim, kdy se nemocnice v Uherském Hradišti týdny pohybovala na hraně stop stavu, kdy by musela vyhlásit konec přijímání pacientů.

Tehdy do nemocnice nastoupil jako dobrovolník reportér Jan Novák a v pravidelném deníku na Seznam Zprávách popisoval, co se děje na odděleních, kde se starají o vážné případy. Do jaké míry jsou tamní sanitářky, sestřičky i lékaři fyzicky, psychicky i emočně už vyčerpaní.

Krátce před Vánoci se na stejné místo vrátil. Natáčel na covidové jednotce anesteziologicko-resuscitačního oddělení, kde se personál – místo zklidnění a čerpání tolik potřebného volna – znovu připravuje na nápor nemocných.

„Je to zkrátka hrozné, hrozné,“ říká ředitel nemocnice Petr Sládek. „Mysleli jsme si, že Vánoce budou lepší, ale teď bych řekl, že je to ještě snad horší. Zase se na nás něco blíží, snažíme se připravovat, všichni jsou unavení, všichni už toho mají fakt plné zuby. Měli by si odpočinout, měli by relaxovat, ale vy jim najednou říkáte: Predikce jsou špatné, nevíme, jak to bude.“

Zdravotníci už ani neskrývají, jak moc na ně neustálé nasazení dopadá. „Tady na oddělení si to člověk neuvědomí, protože je neustále v koloběhu. Dolehne to na něj, jak dojde domů. Všechny ty případy…“ snaží se zaplašit slzy zdravotní sestra Magdaléna Váľková.

Primář Lubor Hruška: „Spousta lidí mi řekne, že vypadám ztrhaně, že to nejsem já.“

Zdravotní sestra Pavlína Klimtová: „Únava, vyčerpání. Dojdete domů, lehnete, hotovo. Spíte, ani nevíte jak.“

Co personál z Uherskohradišťské nemocnice nese nejhůř? Jak se připravuje na další vlnu a jaké pacienty mají nyní na oddělení? A co jim udělá radost? Zjistíte v úvodním videu.

Podzimní deníky Jana Nováka si můžete přečíst na následujících odkazech:

Reklama

Doporučované