Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Další varování Ruska. Americká vojenská letadla mimořádně přeletěla nad Ukrajinou

Spojené státy opět varují Rusko, tentokrát mimořádným přeletem nad Ukrajinou.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, Reuters

Spojené státy oznámily, že nad ukrajinským územím uskutečnily mimořádný let. Se vzrůstajícím napětím mezi Kyjevem a Moskvou má sloužit jako výstraha pro Rusko. Oznámení o letu přišlo jedenáct dní poté, co Rusko v Kerčském průlivu střílelo na ukrajinské lodě, z nichž tři včetně 24 členů posádky následně zajalo. Spojené státy též v reakci na incident plánují vyslat vojenské lodě do Černého moře.

Článek

Průletem nad ukrajinským územím Američané podle vyjádření Pentagonu připomněli svůj závazek vůči Ukrajině a ostatním zemím – výstražný let totiž proběhl v rámci takzvané dohody o otevřeném vzdušném prostoru (Open Skies Treaty), na jejímž základě mají členové právo shromažďovat informace o vojenských aktivitách ostatních stran. Smlouvu mezi sebou v roce 1992 podepsalo celkem 34 států – většina z nich jsou členové Severoatlantické aliance, mezi signatáře patří i Rusko.

Výstražného přeletu se účastnilo celkem 25 členů armády. Na palubě letadla bylo podle amerického ministerstva obrany i několik pozorovatelů z USA, Kanady, Velké Británie, Německa, Francie, Rumunska a Ukrajiny. Jde o první takový let od roku 2014, kdy Spojené státy reagovaly na ruskou anexi Krymského poloostrova.

USA uvažují v reakci na stupňující se konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou i nad tím, že by vyslaly vojenské lodě do Černého moře, které je s Azovským mořem spojeno Kerčským průlivem, kde na konci listopadu došlo k blokaci a zajetí ukrajinských plavidel. Rusko tehdy zajalo 3 ukrajinské lodě a 24 členů posádky za to, že údajně nelegálně vstoupili do ruských územních vod.

Ukrajina nyní podle deníku Independent požaduje zvýšení protiruských sankcí. Na setkání členů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě o tom hovořil ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Kilmkin. Rusko naopak z probíhajících sporů podle slov ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova viní Ukrajinu a její spojence, tedy i Spojené státy americké.

Související témata:

Doporučované