Článek
V různých částech světa - včetně některých zemí západní Evropy - jedí lidé hmyz celkem běžně. Budoucnost v něm vidí i OSN, podle jejíž Organizace pro výživu a zemědělství jde o jednu z cest, jak zajistit výživnou stravu pro rostoucí lidskou populaci.
V Česku však je možné chovat hmyz pouze jako krmivo pro zvířata.
„Hmyz není v současné době legálně potvrzen jako potravina,“ zdůvodňuje ředitelka odboru bezpečnosti potravin na Ministerstvu zemědělství Jitka Götzová, proč dnes v tuzemsku nelze servírovat třeba moučné červy v restauraci, ani vyrábět ze cvrčků na proteiny bohatou „mouku“.
Z hmyzu se stává potravina
To se zásadně změní už na začátku příštího roku, kdy začne platit novela nařízení Evropského parlamentu a Rady o nových potravinách (2015/2283).
Hmyz se totiž nově bude řadit mezi potraviny, což mu mnohem jednodušeji otvírá cestu ke strávníkům všude po Evropě. Tedy i v Česku, kde to dosud v podstatě nešlo.
Götzová nyní na ministerstvu předsedá pracovní skupině, která má vytvořit manuál pro všechny, jichž se nová legislativa bude týkat.
Na přípravě se podílí zástupci potravinářské inspekce i komory, veterinářů, zemědělců nebo uznávaná odbornice na entomofágii (pojídání hmyzu) Marie Borkovcová z brněnské Mendelovy univerzity.
Vysvětlení fungování nového předpisu i s ním spojené očekávání českého hmyzího šéfkuchaře najdete ve videu v úvodu článku.