Hlavní obsah

Čtvrtníček: Berbr? Čisté zlo. Za tohle by ho mohli i zavřít. Už aby to bylo

Petr Čtvrtníček se vrátil k fotbalové roli. Místo Ivana Horníka sehrál pro klipy Fotbalové revoluce podobného šíbra berbrovského střihu. Však si to pusťte sami.Video: frevoluce

 

Reklama

Petr Čtvrtníček je fotbalu blíž, než možná kdy tušil. Natočil teď několik skečů pro projekt Fotbalové revoluce, všichni ho znají jako alter ego korupčníka Ivánka. A v rozhovoru prozradil, jak se s Horníkem potkal a s Peltou minul.

Článek

Za talentovaného fotbalistu se Petr Čtvrtníček zrovna nepovažuje, i když pár utkání za žáčky v Řeži u Prahy také odkopal. Nikdo ale Petru Čtvrtníčkovi neodpáře talent bavit lidi. A karikovat všemožné bizarní postavy kolem nás.

Znáte ho z černohumorné České sody, třeba i ze seriálu Autobazar Monte Karlo, ale především si už pěkných pár let mnozí, a zdaleka nejen fotbaloví fanoušci, neumí představit silvestrovský večer bez jeho opusu Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?

Asi nejlepší recenzi Čtvrtníčkova výkonu v roli Ivana Horníka a citací z jeho policejních odposlechů vyřkl další fotbalový šíbr Miroslav Pelta, když pravil: „Ten Čtvrtníček snad s tím Ivanem musel chodit do školy, jak dobře ho trefil!“

Ostatně hláška „Volal mi Pelta“ patří k vrcholům nezapomenutelného představení.

Po letech se teď Petr Čtvrtníček k fotbalu vrátil, když se objevil v několika klipech projektu Fotbalová revoluce. Jeden z nich si můžete pustit přímo pod titulkem tohoto článku. Čtvrtníček hraje to, co mu jde opravdu skvěle, fotbalového šíbra berbrovského střihu, který by chtěl fotbal ponechat nadále takový, jaký je, prolezlý šméčky a podvody, prostě tak nějak nakřivo.

A Šmicer, Koller, Ujfaluši a další protagonisté Fotbalové revoluce mu zjevně nejsou po chuti.

Série klipů si klade za cíl oslovit členy Fotbalové asociace ČR v regionech, aby na volebních valných hromadách převzali od dosavadních pokřivených šíbrů rozhodovací pravomoci do svých rukou a začali dělat fotbal líp. Navíc by kampaň chtěla oslovit i širší veřejnost, aby z několika skečů snadněji pochopila, o co nyní ve fotbale běží.

A to právě nyní, když byl zatčen a z několika trestných činů obviněn Roman Berbr, dlouholetý místopředseda Fotbalové asociace ČR. Jak vyšlo díky policejní práci najevo, korupci, manipulace a defraudace podle všeho řídil přímo ze strahovské centrály FAČR.

„Vzhledem k té mojí ivánkovské minulosti se tak asi trochu nabízelo, abych se k fotbalovým šíbrům vrátil. Šel jsem do toho opravdu s gustem, když mi to kluci nabídli. A co dál? Doufám, že ani v tomhle projektu nebudu jen na jedno použití,“ usmívá se Petr Čtvrtníček.

Setkal jste se vlastně někdy s Ivanem Horníkem?

A víte, že jo? Tankoval jsem na benzínce, na Vyšehradě. A musel jsem se štípnout, jestli se mi to nezdá. On tam v salonku opravdu seděl Ivánek Horník a dokonce s Milánkem Brabcem.

Foto: Profimedia.cz

Milan Brabec, kterého Horník oslovoval v odposleších familiárně „Milánku", v roce 2004 před jednáním disciplinární komise. Mikrofon si chystá mladičký reportér David Kozohorský.

Dokonce přímo tihle dva, tedy někdejší manažer Viktorie Žižkov s bývalým šéfem komise rozhodčích, na jejichž dialogu z odposlechů stojí velká část vašeho představení? Takže tihle dva tam seděli takhle pěkně pohromadě?

No, jak říkám, pokud se mi to nezdálo. Je to zhruba pět let, co jsem je tam takhle potkal pospolu.

Teď žije český fotbal další aférou, spojenou se jménem Romana Berbra. Nějaké ty úryvky odposlechů už se na veřejnost také dostaly… Asi se nabízí otázka, jestli nesáhnete i po tomhle materiálu?

Tak materiálu by jistě byla strašná spousta. Ale… Už to není tak jazykově vytříbené, nezní tam taková ta nádherná vančurovská čeština, a to ode všech zúčastněných, nejenom od Ivana Horníka. A navíc už by to asi byla trochu nastavovaná kaše.

Je pravdou, že výrazivo Romana Berbra je takové tvrdé. Ivan Horník byl proti němu v podstatě romantický pábitel.

A hlavně srdcař, že jo. Ano, i ten Berbr tam má třeba slavnej „suchej hajzl“. Ale už tam není takový srdíčko.

Je to spíš takové estébácky hnusné.

Přesně tak. Co se týče toho Ivana Horníka, já už jsem se ho pak postupem času začal i zastávat. A to jsem ho jako člověka nikdy neznal. Všichni si nad ním umyli ruce. Ale fajn, sejmuli ho, dostal původně 10 let zákazu činnosti, pokutu 900 000 korun a nějakou podmínku. Ti rozhodčí, které uplácel, taky dostali flastry, ale já si říkal:„ Že jich ale je! Jo, jasný, Ivan Horník úplatky dával. Ale taky tam byli ti, co brali. Kdyby mu řekli: Pane Horník, sorry, ale já jsem čistej, já to budu pískat jako rovinu…" No tak by nezmoh' nic.

Na korupci vždycky musí být dva. Jeden, co dává. A druhý, co bere.

Jasně. Ale nejhorší jsou ti chamtivci. Vždyť rozhodčí by měl být arbitr té čisté hry. Ať mu Horník nebo kdokoli nabídne cokoli. Ale právě rozhodčí na hřišti za zápas zodpovídá.

Foto: Profimedia.cz

Rok 2015. Horníkovi soud původně desetiletý zákaz činnosti zkrátil. Nějaký čas to zkoušel v Chomutově. A pak ho Miroslav Pelta angažoval do Jablonce. Po sportovní stránce se ale velký ligový comeback nijak zvlášť nepovedl.

Roman Berbr zastával podobně jako před ním „Milánek“ Brabec roli místopředsedy asociace. Brabec byl na rozdíl od něj i předsedou komise rozhodčích. Ale to Berbrovi nevadilo v tom, aby sudím i bez téhle funkce nevydával pokyny, koho zaříznout, doslova s nimi vtipkoval o „povolení zabíjet“. Celkově byla Berbrova moc ve fotbale výrazně vyšší. A realita byla taková, že vlastně řídil celou asociaci i ty manipulace. Není to šílené?

To je čistej hnus. Čistý zlo. Od něj byly ty věci dokonale zaranžovaný. Mě úplně fascinuje, jak byl ten člověk suverénní naprosto ve všem. A když ho sebrali, já jsem se úplně rozsvítil. A od té doby se vlastně usmívám, ať se děje, co se děje. Když je teď člověk ve splínu, v blbý situaci, tak ať si vzpomene, že policie sebrala Berbra. A hned mu bude líp!

V jednom reklamním spotu, ve kterém se pracovalo s hláškou „Volal mi Pelta,“ jste se protnul právě i s bývalým šéfem fotbalové asociace, nyní také trestně stíhaným Miroslavem Peltou. Jaké bylo to setkání?

My jsme se ale na place bohužel nepotkali. To dělal druhý štáb. On mi pak v tom spotu jen jakoby volal. Ale naživo to bohužel neklaplo.

Pelta je taky velký komik.

No jéje. Komik a velkej hráč. Ten ví, kudy běží zajíc! On tak nějak vypadá jako brepta a srdcař, ale bůhví, co tam všecko ještě je a co se dozvíme třeba až za několik let, až ty soudy všechny skončí. To se ještě teprve uvidí, co je kde zatím schované. Ale hlavně, aby to dopadlo. Aby se to ve fotbale celé nějak posunulo. K lepšímu. Třeba u toho Berbra už to podle mě nemůže dopadnout jinak než v jeho neprospěch. A po právu. Vždyť oni snad i kradli přímo peníze…

V obvinění se píše o tom, že spolu s kumpány zdefraudoval 850 000 korun Plzeňského krajského fotbalového svazu…

No právě. A to už je trochu jiná story, než že se někde domluví s rozhodčím, aby písknul nějakou tu pentli. Za tohle už se dá i zavřít. No tak už aby to bylo.

Pusťte si „film o filmu". Aneb jak se natáčely spoty Fotbalové revoluce. I s Petrem Čtvrtníčkem.Video: frevoluce

Reklama

Související témata:

Doporučované