Článek
Tým vědců zkoumal přes půl milionu dospělých jedinců, aby zjistil, jak spotřeba čokolády ovlivňuje zdraví srdce. Dospěli k závěru, že konzumace až třech tabulek tmavé čokolády může snížit riziko srdečního selhání o 23 procent ve srovnání s těmi, kdo čokoládu nejí vůbec. Její nadměrná konzumace ale může riziko zvýšit, a to o 17 procent.
Vedoucí výzkumník studie pro britský deník The Telegraph vysvětlil, že čokoláda je důležitým zdrojem takzvaných flavonoidů, které jsou známé pro své antioxidační účinky. Uvedl, že jejich konzumace také zvyšuje průtok krve a zlepšuje její cirkulaci.
Klíčem k prevenci srdečních problémů je podle expertů přiměřená konzumace a nikoliv deprivace. Mnoho lidí se totiž často domnívá, že pro zdravý životní styl musí z jídelníčku vyřadit všechno sladké.
Argumenty nedávné studie byly předloženy na kongresu Evropské kardiologické společnosti v Mnichově. Tým uvedl, že ke zkoumání vztahu mezi příjmem čokolády a zdravím srdce je zapotřebí dalších výzkumů.