Článek
Výzkumy teď žene dopředu snaha o udržitelnost. Například experti z výzkumného Centra polymerních systémů ve Zlíně dokončují tzv. chytré misky. Vyvinuli speciální materiál na bázi kyseliny mléčné, který udrží i horké jídlo, aniž by změnil tvar. A po použití je biologicky rozložitelný v průmyslových kompostárnách.
Vývoj misek podpořila Technologická agentura ČR, která usiluje o propojení byznysu a domácí vědy. „Nové obaly budou hotové do konce roku,“ potvrdil rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
„Plastů celosvětově vyrábíme opravdu hodně,“ popisuje Vladimír Sedlařík. „Na druhou stranu čelíme velkému tlaku ze strany legislativy, vše chceme mít zabaleno, musí být dodrženy hygienické normy. Neboli chceme mít věci bezpečné, ale zároveň chceme chránit životní prostředí.“
Vladimír Sedlařík
Chemik a vysokoškolský pedagog, od roku 2018 rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
Věnuje se zejména biorozložitelným, antimikrobiálním a vodorozpustným polymerům.
Autor nebo spoluautor pěti patentů, jednoho patentu EU, 16 užitných vzorů a devíti funkčních vzorků.
Za svou disertační práci získal cenu Werner von Siemens Excellence Award (2006).
Syrovátkou proti suchu
Další vývoj zaměřují na syrovátku, označovanou také jako mléčné sérum, která byla v minulosti likvidována jako odpad. Právě proto teď vědci hledají cesty, jak ji využít. Ve Zlíně pracují na agrohydrogelu, který je na bázi syrovátky a který by mohl pomoci udržet vláhu v půdě.
„Představte si to jako materiál, který bude aplikován na pole. A pokud přijde do kontaktu s deštěm, nasaje vodu a delší dobu ji udrží v půdě,“ přibližuje Sedlařík. Výzkum podpořilo Ministerstvo zemědělství v projektu Země.
Vladimír Sedlařík povede zlínskou univerzitu ještě další tři roky. Čeká jej mimo jiné příprava velké rekonstrukce největší univerzitní budovy – technologické fakulty – za zhruba půl miliardy korun.