Článek
Možná jste si toho ani nevšimli. Uzeniny ale chutnají jinak než ještě před pár lety. Důvod je prostý – ubírání soli a umělých dochucovadel.
„Je trend snižování soli. Za posledních pět až sedm let jsme v řemesle ubrali 35 procent soli,“ říká Karel Pilčík s tím, že tento trend je správný. Výrobcům sůl sice technologicky pomáhá držet uzeninu, většina tam ale byla jen kvůli chuti.
„25 let si nikdo nevšímal, jak se solí a podobně. Lidé si na to zvykli. Vzali tu sůl jako chuť. Teď bychom to najednou měli stáhnout během pár let dolů. To nejde. Chvíli si musíme odvykat. Není to jen sůl, ale i nejrůznější zvýrazňovače chuti. My říkáme ano, ale u některých výrobků musíme opatrně,“ dodává Pilčík.
V pořadu Byznys zblízka přidáme i další zajímavé informace. Třeba o spotřebě masa a potravin obecně. Například vepřového sní každý Čech ročně v průměru 42,3 kg. Hovězího masa pak pouze 8,4 kg.
Pořad Byznys
Pořad Byznys můžete sledovat každý všední den na Televizi Seznam ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.