Hlavní obsah

Chřest se pěstuje tři roky, vyžaduje trpělivost a správnou péči

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

Radek Hrdina v rubrice Česko vstává zahájil chřestovou sezonu. A to ve velkém stylu - přímo na poli.

Článek

Pěstování chřestu není pro netrpělivé povahy. Od sazeničky k potravině trvá proces celé tři roky. A navíc je to pořádná věda! Věděli jste například, že chřest je potřeba v teplém počasí chladit a naopak? „Teplota v zemi nesmí překročit 30 stupňů. Na jaře tedy máme přikryto černou plachtou, která sbírá teplo. Naopak v teple dáváme na bílou, abychom měli tmu, ale zároveň chřest nepřehřívali,” vysvětluje Jiří Šafář, spolumajitel společnosti Český chřest.

Šafář Radku Hrdinovi vysvětlil i rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem. Jaký je? To se dozvíte v úvodním videu.

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 6:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Související témata:

Doporučované