Článek
Vzpomínáte si ještě, jak nám předseda vlády před pár měsíci tvrdil, že od května bude levnější pivo? Podle něj to byla jednoduchá zákonitost – když jeho vláda zařídila pokles sazby DPH z 21 na 10 procent, měli by to hospodští zohlednit a prodávat za méně.
Byl to pozoruhodný pokus, jak z ceny piva – v Česku velmi citlivého tématu – udělat politikum. Premiér dokonce vyzýval štamgasty, ať si cenu sami hlídají – viz jeho známý facebookový příspěvek z francouzských Alp. Ministryně financí přitom ve stejnou dobu říkala, že ona žádné zlevnění piva nečeká, stejně jako nenastalo dříve po snížení daně u jídla.
Objevily se námitky, že snižovat daň u piva v zemi, která se pohybuje mezi špičkou ve spotřebě alkoholu na hlavu, je přinejmenším nevhodné. Nebo že většina hospod podle oficiálních statistik DPH stejně neplatí, a změna tak sotva pomůže malým hospodám, o kterých vládní politici dokola mluvili.
Marketingová akce „Chceme levné pivo“ se nakonec pokazila z jiného důvodu: mnohem více než zlevnění piva se v hospodách probíraly hrozící zmatky při používání daňových sazeb.
Stačí si připomenout ironickou tabulku s příklady různých sazeb u piva podle druhu a místa objednávky, která kolovala na sociálních sítích. Místo jediné daňové sazby je jiná na pivo v restauraci (10 %) a jiná na pivo v kelímku u stánku nebo v lahvi (21 %). Přitom není úplně jasné, kdy kterou použít. Další sazba navíc platí pro nealkoholické pivo (15 %).
Pandemie koronaviru debaty o ceně a zdanění piva utlumila. Nastala úplně nová situace. Hospody byly – a to celkem logicky – jedním z hlavních postižených, na které tvrdě dopadla krizová opatření. Poté, co musely na dlouhé týdny zavřít, neměla jakákoli diskuse o ceně piva velký smysl. Šlo a stále jde o jejich holé přežití.
Nutno vyzdvihnout ušlechtilost, s jakou během krizových týdnů zareagovali štamgasti. Místo toho, aby se začali formovat do jakýchsi pivních hlídek, které by pečlivě dbaly na dodržování cenové stability v české gastronomii, svým oblíbeným podnikům až dojemně pomáhají z vlastních kapes, ať už různým „předplatným“ na lepší časy, nebo jen objednávkou dovozu jídla či nákupem přes okénko.
Se začátkem května se přesto vrací na přetřes i DPH u piva. Bohužel kvůli stejným důvodům jako dříve.
Restaurace dostaly od vlády přislíbeno, že od 11. května budou moci začít aspoň s obsluhou venku – na zahrádkách nebo přes již zmiňované okénko. Od Finanční správy se ale nedozvěděly jasné stanovisko, jakou sazbu DPH mají v takovém případě u piva účtovat. Podle metodické informace, na kterou odkazuje, by spíš měly zůstat u dosavadní sazby 21 procent. Žádný upřesňující pokyn, který by hospodám v mimořádné situaci pomohl, se pravděpodobně nechystá.
Vskutku ohleduplný přístup k oboru, který plošně schytal koronavirovou ránu. Nejdříve hospodským zamotáme sazbami hlavu. A když si pak nejsou jistí, jak mají v omezených podmínkách danit, tak jim pouze suše sdělíme, že zákon platí a nic se nemění.
Tohle není úplně fér. I restaurace si v mimořádné době zaslouží trochu vstřícnosti a velkorysosti. Aspoň na následující týdny, než budou moci hosty obsloužit i uvnitř. Nejsou to přece hospody, ale stát, kdo zapříčinil chaos s DPH.