Hlavní obsah

Čeští studenti stávkovali za klima. Nejsme spokojení, politici by měli dělat víc, říkají

Páteční stávka na Staroměstském náměstí.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Studentské stávky za ochranu klimatu se v Praze zúčastnily podle odhadu organizátorů dva tisíce lidí.

Článek

Politici a mocní nedělají dost, proto tady jsme, shodnou se mladí lidé, kteří se sešli v pátek odpoledne na dalším Fridays for future. Za dobu, co stávkují, zlepšení nevidí.

„Já bych se za sebe styděl, kdybych zůstal sedět v lavici ve škole. Nejsem spokojený, od politiků jsem od minulé stávky půl roku zpátky moc aktivity neviděl,“ říká David, účastník stávky.

A jak studenti odpovídají na jednoduchou otázku, proč jsou tady: „Z přesvědčení.“

„Myslím, že studenti se na ochranu klimatu začínají přeorientovávat, ale mám pocit, že starší generace to pořád ignorují. Politici jsou ti, co mají moc to změnit. Je důležité připomínat všem lidem, že máme zemi jenom jednu,“ poznamenal Jan, další protestující.

Jak je to ale ve chvíli, kdy musí přijít ve jménu nebezpečí změny klimatu i vlastní nepohodlí? Účastníci, které oslovil Seznam, se shodnou, že jednoznačně nejtěžší je nepoužívat při cestování do zahraničí letadlo.

Studentka Kateřina to zvládá, ale štve ji, že ji cestování vlakem přijde dráž než s nízkonákladovou aerolinkou. „Letadlem nelétám. K tomu jsem se zavázala, cestování vlakem má větší smysl. Mrzí mě, že na letadla se nevztahuje daň, takže paradoxně cesta vlakem vyjde mnohem dráž, což by se mělo změnit,“ říká studentka Kateřina.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Páteční stávka na Staroměstském náměstí.

Ostatní přiznávají, že minimálně občas letadlo využijí, zvláště v létě.

„Teď o prázdninách jsem letěl. Nejezdím ale autem, snažím se nějak zredukovat svou uhlíkovou stopu,“ řekl David.

Ale doprava není to jediné, o čem studenti ve vztahu k životnímu prostředí přemýšlejí. Podle Jonáše, dalšího stávkujícího ve středoškolském věku, jsou důležité i maličkosti jako třídění odpadu a neodhazování odpadků na zem, když si na to prý dá záležet více lidí, situaci kolem klimatu to může prospět.

„Snažím se dělat nějaké změny osobně. Omezuji používání plastů, plastové kelímky, příbory, nádobí, jsou to maličkosti, ale když to bude dělat více lidí, tak to nějaký dopad mít podle mě bude. Na dovolené létám, ale výjimečně,“ přizvukuje mu Jan.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Páteční stávka na Staroměstském náměstí.

Ukončením páteční stávky odstartoval protestní Týden pro klima, který nabídne kulturní, debatní nebo vzdělávací akce s environmentální tématikou. Potrvá do 27. září.

Organizátoři protestu byli s účastí dvou tisíc lidí spokojeni. Studenti a další účastníci stávky se shromáždili v pátek dopoledne na Staroměstském náměstí, odkud potom vyrazili průvodem přes pražské centrum a poté zpět na náměstí.

„Podle našich odhadů se stávky účastnily dva tisíce lidí, jsme s tím číslem absolutně spokojení, je to pro nás signál, že stávky budou pokračovat i v příštím roce a že klimatická změna zajímá čím dál více lidí,“ řekl pro Seznam organizátor stávky Petr Doubravský.

Čeští studenti se připojili k dalším 141 zemím světa, kde v pátek školou povinní místo usednutí do lavic zvolili transparenty a stávku.

„Stávky za klima ve světě probíhají už rok, my stávkujeme od března. I když jsme ještě nedosáhli našeho cíle a nadále dochází k vypouštění emisí skleníkových plynů, myslíme si, že se něco zlepšuje, změnil se jazyk, kterým se mluví o změnách klimatu, změnil se společenský diskurz,“ dodává Doubravský.

Zakladatel české složky světového hnutí Fridays for future založeného Švédkou Gretou Thunbergovou ale také podotkl, že pro stávkující stále je za co se zasazovat, protože politici podle nich stále dělají kroky, které potlačení klimatické změny nepomáhají – jmenovitě emisní výjimka pro elektrárnu Chvaletice nebo rozšiřování těžby uhlí na dole Bílina.

Reklama

Související témata:

Doporučované