Hlavní obsah

Koronavirus zastavíme nejdřív v létě. I pak tu s námi bude, říká epidemiolog

Hostem Výzvy byl epidemiolog Petr Smejkal.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Česko je znovu na špici epidemie. Ve středu dosáhlo rekordu v počtu nových nakažených a rekord si připsalo i světový: Má nejvíce nákaz na milion obyvatel. Narostl i počet osob, které se kvůli koronaviru dostávají do nemocnice.

Článek

Epidemiolog Petr Smejkal už na začátku října s prvními rostoucími počty nákazy upozorňoval na to, že se nemocnice musí připravit na nápor pacientů ve vážném stavu. Jak si české nemocnice stojí teď? Mohou se na rostoucí počty hospitalizovaných lépe připravit? Nebo už dochází zdravotníkům síly?

Podle Smejkala je teď nejdůležitější cestou z pandemie očkování. Do Česka by se podle něj mělo dovézt co možná nejvíce vakcín. Že je naplánováno málo dodávek očkovací látky, kritizují i hejtmani. Těm vadí i vágní plány na zřizování očkovacích center nebo nedostatek personálu, který by měl vakcinaci provádět.

Budou Češi naočkováni v dostatečném počtu a včas? Kdy lze na základě očkovací strategie čekat, že koronavirus z Česka zmizí? A mohla vláda současné kritické situaci zamezit?

Sledujte v úvodním videu. Výběr nejzajímavějších odpovědí vám nabízíme níže:

0:49 - Byli jsme „best in covid“, teď jsme nejhorší. Opakuje se nám tu podzim, nebo je ta situace v něčem nová?

Opakuje se. Možná je to i trochu horší, protože nemocnice, které už byly trošku naplněny se úplně nevyprázdnily a teď se znovu plní.

5:45 - Jak byste popsal bod, ve kterém se právě teď nacházíme?

Pořád jsme jeli stylem „brzda, plyn“. Teď už jsme na tom lépe. Díky antigennímu testování máme lepší představu, kde vir je. Teď ještě brzdíme, ale ve chvíli, kdy rozvolníme už bychom měli být připraveni na masivní testování.

11:20 - Myslíte, že nejsme daleko od cíle?

Nejsme. Pokud se nám podaří přesvědčit lidi, že vakcína je něco bezpečného, tak rychle stoupne počet vakcinovaných a dostaneme se do úplně jiné situace, než jsme byli na podzim.

15:09 - Byl byste pro vyšší pokuty za nedodržování opatření?

Byl bych určitě pro to, aby se takové věci neopomíjely. Možná je to silná paralela, ale je to stejné, jako když řídíte pod vlivem alkoholu. Ohrožujete tím životy ostatních a za to jsou velké sankce.

20:47 - Vy jste říkal, že během jara bychom mohli naočkovat kritické skupiny. Za klíčové se považuje proočkovat 60 % populace. Toho bychom mohli docílit kdy?

Vir bychom mohli definitivně zastavit na proočkovanosti zhruba 75 %. K takovému číslu se dostaneme asi až během léta, jestli se tam vůbec dostaneme. Ale i na 30 nebo 40 % proočkovanosti šíření viru výrazně zpomalíme.

26:10 - Pokud dojde k vakcinaci zdravé populace nejpozději v září. Znamená to, že bychom na podzim mohli mít vyhráno? Covid končí?

Covid nekončí. Stále tu bude, ale zařadíme ho mezi spoustu dalších nemocí, proti kterým máme ochranu v podobě očkování. Otázka bude, po jaké době se budeme muset nechat přeočkovat.

28:44 - Neměli byste jako zdravotníci jít příkladem? Českých zdravotníků se chce nechat očkovat jen 50 %, to je ještě méně než u běžné populace.

Máme tady anamnézu zdravotníka skeptického vůči očkování. Ale mám pocit, že se to mění. Proočkovanost proti chřipce letos i navzdory tomu, že máme ochranné pomůcky jako jsou respirátory a roušky, byla u zdravotníků vyšší než v minulých letech.

33:00 - Když budu naočkovaná, mohu někoho covidem nakazit?

Pravděpodobně ne. O tomhle se stále debatuje. Je možné, že budete nosičem nějakého velmi malého množství viru, kterým ale nikomu neublížíte.

37:44 - Jak momentální nárůsty nově nakažených pociťujete vy v IKEMu?

To, co zažívají menší nemocnice je daleko horší, než to, co se děje v Praze. Potýkáme se třeba s tím, že máme hodně nakažených zdravotníků, což se teď snad zlepší.

Reklama

Doporučované