Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Česká spořitelna vydělala za čtvrtletí 3,9 miliardy korun, zisk klesá

Česká spořitelna vydělala za čtvrtletí 3,9 miliardy korun, zisk klesá.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 3,1 procenta na 3,9 miliardy korun. Provozní zisk ale vzrostl o 11,2 procenta na 5,4 miliardy korun. Banka poskytla více úvěrů, rostl i objem hypoték. Hospodářské výsledky dnes Česká spořitelna zveřejnila na svém webu.

Článek

Největší tuzemská banka, pokud jde o počet klientů, vydělala za čtvrtletí téměř čtyři miliardy korun. Daří se i její majitelce, rakouské bankovní skupině Erste Group. Ta za kvartál zvýšila čistý zisk na o 12 procent na 377 milionů eur. Výsledek podpořilo solidní úvěrování na klíčových trzích bankovní skupiny, a to včetně České republiky a domácího Rakouska.

Pokud jde o spořitelnu, největší podíl na nárůstu provozního zisku měly rostoucí úvěrové obchody a navyšování úrokových sazeb.

„V porovnání s předcházejícím rokem jsme za první tři měsíce dokázali poskytnout více úvěrů jak obyvatelům, tak i firemní klientele. Objem portfolia hypoték domácnostem vzrostl meziročně téměř o deset procent. Výborného výsledku jsme dosáhli také v oblasti depozit, jejichž objem se navýšil o více než devět procent. Zlepšování naší vlastní efektivity se projevilo v nárůstu provozního zisku,“ komentoval výsledky předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Úvěry domácnostem stouply o 8,4 procenta na 387,9 miliardy korun, a to především díky hypotékám fyzickým osobám, úvěrům malým podnikům a spotřebitelským úvěrům. Objem úvěrů podnikatelům se zvýšil o 9,1 procenta na 258,8 miliardy korun. Úvěry velkým korporacím vzrostly o 16,8 procenta a malým a středním podnikům o 8,6 procenta.

Vklady domácností se zvýšily o 7,9 procenta na 684,1 miliardy korun, vklady korporátní klientely o 3,9 procenta na 202,2 miliardy korun a vklady klientů veřejného sektoru o 31,1 procenta na 105,7 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos meziročně vzrostl o 11,3 procenta na 7,3 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí se zvýšil o 2,8 procenta na 2,2 miliardy korun.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla k 31. březnu 1,497 bilionu korun. Ve srovnání s objemem bilanční sumy k loňskému 31. prosinci se zvýšila o 4,9 procenta.

Česká spořitelna je největší bankou v České republice podle počtu klientů, kterých měla ke konci prvního čtvrtletí 4,6 milionu. Hlavním akcionářem spořitelny je rakouská Erste Group, která je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy.

Související témata:

Doporučované