Článek
Tým českých kuchařů vyhrál mezinárodní soutěž v Singapuru. Odtud si odvezl trofej v podobě bronzové sošky lva - národního symbolu země.
„Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně ohromně prestižní. Takovéhle umístění jednoznačně potvrzuje, že česká gastronomie a um českých kuchařů a cukrářů je na špičkové úrovni,“ uvedl manažer týmu Tomáš Popp.
Český národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR doprovázel Ondřej Gregor Brzobohatý, ambasador českého týmu. „Jsem fascinován tím, co čeští kouzelníci kuchyně dokážou připravit a jak sladit chutě. Svým způsobem mi to připomíná skládání hudby. Tam také hledáte ideální ingredience a množství, aby z toho na závěr vznikl ohromný zážitek,” prohlásil Brzobohatý.
Soutěžilo se ve třech kolech. V tom prvním musel každý tým připravit tříchodové menu pro 85 osob. Čas na přípravu byl 5 hodin. „Náš tým vařil jako předkrm terinu z halibuta a královského kraba. Hlavní chod obsahoval telecí svíčkovou, omáčku z foie gras. Dezert byl postavený na čokoládě a maracuji,” popsal kapitán týmu Jan Horký.
V kole druhém týmy prezentovaly kuchařské a cukrářské umění - skulptura, dezerty a bonbony. V posledním kole se týmy utkaly v souboji o bronzovou sošku lva. Soutěžily týmy Tchaj-wanu, Nového Zélandu a České republiky. Vařilo se pro 50 osob a vymezený čas na přípravu tříchodového menu byl 4 hodiny. „Vítězné menu obsahovalo lososa a mušle (předkrm), hovězí líčka a roštěnou (hlavní chod), jahody a kokosové pyré (dezert). Suroviny dodal organizátor soutěže a dopředu nebyly známy. Tým měl na poradu jednu hodinu a v té musel rozhodnout, jaké menu připraví,” vysvětlil kapitán týmu.
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR je tým šéfkuchařů a šéfcukrářů. Opírá se o zázemí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.