Hlavní obsah

Češi na otevřených restauracích ušetřili. Obědy zlevnily

Foto: Shutterstock.com

Obědy v restauracích s otevřením zlevnily. Přes výdejová okénka byly řádově o koruny dražší. Ilustrační snímek.

O více jak tři koruny v průměru zlevnila obědová menu, když se porovná jejich průměrná cena v listopadu a průměrná cena ve čtvrtek, kdy se mohli zákazníci poprvé vrátit do restaurací.

Článek

Čeští strávníci na otevřených restauracích mírně ušetřili. Ukazují to detailní data cen obědových „meníček“, která má redakce k dispozici od portálu Menicka.cz, jenž koncentruje polední nabídku ve více než 150 městech.

V průměru český zákazník ve čtvrtek zaplatil za oběd 117,8 koruny. V listopadu přitom byla průměrná cena obědů v restauracích o 3,6 koruny vyšší.

Jasný trend v datech vidí i Jakub Lukáš, spoluzakladatel portálu Menicka.cz. „Je evidentní, že při opětovném otevření gastronomických provozů se průměrná cena obědové nabídky pohybovala na nižší úrovni než v čase, kdy byly provozovny nuceně uzavřeny,“ vysvětluje.

Porovnání cen obědového menu v restauracích v den otevření (čtvrtek 3. prosince) oproti průměrné ceně během listopadu, kdy šlo koupit jen oběd z výdejového okénka:

Z dat vyplývá, že otevření restaurací nejvíce pocítili ve svých peněženkách lidé v Karlovarském kraji, kde ve čtvrtek oproti listopadovému průměru ušetřili za oběd více než desetikorunu. Šest korun ušetřili na obědech lidé v Ústeckém a Libereckém kraji a pětikorunu v Olomouckém kraji.

V konkrétních městech nejvíce spadly ceny obědů v Olomouci a Ostravě - o sedm korun.

Nejméně naopak slevovali hospodští v Praze, o třicet haléřů, a v Ústí nad Labem cena obědu ve čtvrtek oproti listopadu o korunu dokonce vzrostla.

Postupné zdražování pandemie rozkolísala

Z cenového monitoringu obědových menu restaurací také jasně vyplývá, že hospodští museli letos kvůli uzavírání a otevírání svých podniků s cenou obědů hodně pracovat.

Červená linie značí vládní zavření restaurací a zelená otevření. (14. března – zavřené restaurace, 11. května – otevřené zahrádky restaurací, 25. května – otevřené vnitřní prostory restaurací, 14. října – zavřené restaurace, 3. prosince – otevřené restaurace).

Dlouhodobější trend pozvolného zdražování obědů v restauracích zatavilo březnové vniknutí pandemie covidu-19 do České republiky a zavření restaurací 14. března. Zatímco v únoru stály obědy v průměru 117 korun, v březnu se propadly o dvě koruny. I v dubnu se ceny držely na stejných 115 korunách. Naopak v květnu cena poskočila, pravděpodobně i kvůli otevření zahrádek a následně i vnitřních prostor, na 119 korun.

Podobně hospodští zareagovali během druhé, podzimní vlny a opětovného přechodu do režimu „výdejních okének“. Ze zářijové průměrné ceny 121 korun v říjnu zlevnili o korunu. V listopadu ovšem začali zdražovat. První prosincové dny pak cenově navázali na dobu „před pandemií“. „Cenová relace se v den otevření provozoven překvapivě vrátila na úroveň z měsíce února 2020,“ říká Jakub Lukáš z portálu Menicka.cz.

Doporučované