Hlavní obsah

Ceny vepřového letí nahoru, v nejbližších dnech zdraží i uzeniny

Vepřové maso zdražuje. Důvodem je výskyt afrického moru v Číně, která tak musí nakupovat v Evropě.Video: Seznam Zprávy

Cena vepřového masa stoupá k novému rekordu . Zatímco v lednu se na burze vepřové půlky prodávaly za 1,36 eura na kilogram – dnes je to 1,85 eura. Například cena za kýtu bez kosti od ledna vyrostla už o 42 procent. A zdražování není u konce.

Článek

Důvod je jasný – výskyt afrického moru prasat, který celosvětově zvedá ceny, protože poptávka převyšuje nabídku.

„Výskyt afrického moru je na celém východě – Vietnam, Korea, Kambodža a Čína. Kvůli africkému moru tam museli utratit 10 procent veškeré produkce zvířat. Proto se obrací na Evropu,“ vysvětluje Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa.

Ale ani Evropě se africký mor nevyhýbá. Výskyt byl hlášen například i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku či Belgii. Česká republika je jedinou zemí na světě, která si s africkým morem poradila a kde se z divokých prasat nerozšířil na vepře domácí a podařilo se ho vymýtit.

Uzeniny dlouho odolávaly

V nejbližších dnech navíc zdraží nejen vepřové maso, ale i masné výrobky, u kterých cenové výkyvy vždy přichází se zpožděním. „U vepřového masa je obchod trochu zvláštní. Odběratelé akceptují cenu masa a není problém, že se změní z týdne na týden a vyskočí třeba o deset centů. U výrobků to ale vždy trvá déle. Až několik měsíců,“ dodává Pilčík s tím, že teď však přichází doba, kdy poroste i cena výrobků.

Například jeden kilogram vepřové plece výrobci ještě v lednu nakupovali za 34 korun. V srpnu už stojí 47 korun – tedy téměř o 38 procent více. Stejné je to i u kýty. Na začátku ledna za ni výrobci platili 53 procent. Dnes už je kilogram vyjde na 76 korun.

Plný nárůst cen však výrobci do svých uzenin a dalších výrobků promítnout nemohou. Obchodníci to totiž nedovolí. „Nějakých 15 až 17 procent by bylo správné, ale takovou cenu výrobci nedostanou,“ říká Pilčík s tím, že uzeniny podle něj zdraží o deset až patnáct procent.

Související témata:

Doporučované