Hlavní obsah

Vlastní bydlení nebude pro každého, říká expert. Vinu nesou banky

„Tak levné peníze, jako byly v minulých měsících a letech, už dlouho nebudou,“ říká Petr Palička.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Snížení příspěvku ke stavebnímu spoření ani dvojnásobná daň z nemovitosti Čechy, kteří na to mají, od koupě nemovitosti neodradí. A i když se s jarem trh nemovitostí mírně rozhýbal, v budoucnu na vlastní bydlení dosáhne málokdo.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

„Přiznejme si, že současná daň z nemovitosti je skutečně nízká. Stojí-li daň z domu méně než odvoz popelnic z toho daného domu, tak to není úplně v pořádku. Osobně si tak myslím, že pokud by se současná daň zdvojnásobila, tak to nějaké fatální dopady mít nebude ,“ říká v pořadu Inside Talks Petr Palička, šéf Penta Real Estate.

Zvýšenou daň navíc podle Paličky majitelé s největší pravděpodobností částečně přenesou i na nájemníky. „V případě, že to hladina na trhu umožní. Vždy je to o poptávce a množství bytů, které jsou k pronájmu k dispozici. A zájem je obecně větší než nabídka, alespoň v Praze a většině velkých měst, takže by se to asi přeneslo do ceny,“ dodává Palička s tím, že zásadnější je podle něj to, komu budou vybrané daně směřovat. Podle něj je totiž dnes daň z nemovitosti často pro řadu obcí jediný příjem a pokud by o něj přišly, bude to pro některé velký problém.

Stavební spoření už není efektivní způsob spoření

Stejně vidí situaci u stále více diskutované změny státního příspěvku na stavební spoření.

„Příspěvek v současné době skutečně není vysoký a další věc je, že se stavební spoření jenom z velmi malé části využívá právě na stavbu. Mnoho lidí to využívalo prostě jako efektivního spoření, což ovšem v okamžiku 15procentní inflace není příliš efektivní způsob, jak spořit,“ dodává.

Nájezd investorů. Třetina bytů pro ně

S příchodem jara se podle Paličky lehce rozhýbal i realitní trh. „Není to samozřejmě tak masivní jako v jiných letech, ale když se nic neděje, každá známka pohybu je pozitivní,“ říká s tím, že neočekává, že by ceny nových nemovitostí klesly, ale spíš se změní celkový přístup k bydlení.

Nemovitosti budou teď podle něj v daleko větší míře kupovat nejrůznější fondy. „Myslím, že teď je největším tématem změna strategie některých developerů – od prodeje k pronájmům. Zvažují, že budou nemovitosti buď sami pronajímat, nebo je prodají nějakým fondům či investorům, kteří potom mají pronájem jako svůj vlastní byznys,“ dodává s tím, že k pronájmům by mohla být určena více než třetina bytů, které se nově staví. I samotná Penta v tuto chvíli zvažuje prodej jednotlivých domů nebo celých projektů investorům, kteří by je pak spravovali.

„Abych řekl pravdu, hodně je to o ceně. Investoři, aby jim vycházel výnos, který očekávají, mají určité požadavky na cenu a současná tržní cena je většinou vyšší, než jsou ochotni platit. Váhání trhu je tak hodně způsobeno tímto vyjednáváním,“ dodává Palička s tím, že tento rozdíl je 10 až 15 procent.

Inside Talks

Pořad, ve kterém bude Zuzana Hodková se stálým týmem expertů rozebírat zákulisí byznysu. Tito insideři popíší, jakými tématy žijí průmysl, potravinářství, reality, startupy, finance, energetika nebo automobilový průmysl, a vysvětlí klíčové momenty a souvislosti.

Insidery je tato skupina šéfů:

  • Tomáš Kolář z Linetu
  • Petr Palička z realitní divize Penty
  • Petr Novák z divize automotive společnosti JTEKT
  • Tomáš Spurný z Moneta Money Bank
  • Ondřej Fryc z Reflex Capital
  • Martin Durčák z ČEPS
  • Karel Pilčík z MP Krásno
Foto: Seznam Zprávy

Inside Talks. Každý pátek na SZ Byznys.

Hypotéka a bydlení už nebude pro každého

Počet lidí, kteří si budou pořizovat nemovitosti pro vlastní bydlení, se sníží i proto, že spousta zájemců v nejbližších letech prostě na hypotéku nedosáhne.

„Já si myslím, že hypotéky pod pět procent skutečně moc neklesnou. Na druhou stranu není to něco, co bychom tu nikdy neměli. Hypotéky byly dřív dokonce i mnohem vyšší. Myslím si ale, že v současné chvíli nejsou největším problémem úroky, ale požadavky bank na výši příjmů a kritéria, která vůbec umožňují o hypotéku žádat. To je větší problém než pak ta splátka,“ dodává Palička s tím, že banky jsou sice opatrné, ale na druhou stranu musí hledat řešení, jak lidem hypotéku umožnit, protože je to pro ně významná část byznysu. Celkově už ale vlastní nemovitost nebude pro každého.

„Tak levné peníze, jako byly před několika měsíci, před několika lety, to asi už dlouho neuvidíme,“ dodává.

Reklama

Doporučované