Článek
„Některé plantáže bojují s nedostatkem úrody už nyní, sama jsem toho byla svědkem,“ tvrdí Petra Veselá, jedna z nejlepších českých baristek.
Několik plantáží osobně nedávno navštívila, protože o kávě připravuje knihu.
Zatím se podle ní na trhu nedostatek kávy nijak neprojevuje. Je však možné, že slabá úroda brzy neuspokojí stále rostoucí poptávku a budou se zvedat ceny.
O dobrou kávu se lidé v Česku podle odbornice stále více zajímají.
„Kvalitní kávu přitom opravdu nekoupíte v supermarketu, musíte do speciálních obchodů,“ tvrdí bývalá mistryně republiky v přípravě kávy, která se aktuálně věnuje pořádání kurzů příprav kávy v Jílovém u Prahy.
Nejlepší je podle baristky správně upražená a čerstvě umletá káva, za největší český nešvar považuje turka. Kdo si chce vyrobit dobrou kávu v domácích podmínkách a nechce investovat do stroje, měl by si sám umlít zrna na mlýnku a udělat si filtrovanou kávu nebo french press.
Je podle ní káva zdravá? Který druh je nejkvalitnější? A patří do kávy cukr?
Podívejte se v dalším Víkendovém rozhovoru ve videu nad článkem.