Hlavní obsah

Bozo. Zvláštní nápoj v podobě kaše, který stoupá do hlavy tisícům lidí

Jak se vyrábí bozo, asijská tučná, lehce alkoholická kaše?Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

Bez této speciality si spousta lidí neumí svůj život představit.

Článek

Na kyrgyzském venkově je zima tím nejlepším obdobím, aby si zde lidé vychutnali sklenici boza, což je místní tučná, lehce alkoholická kaše, která se připravuje z vařeného a fermentovaného obilí. Pije se v celé Střední Asii, na Kavkaze a také na Balkáně. A jak se vyrábí?

„Nejprve musíte hrnec dobře vymýt. Vysušit ho a pak ho potřít jehněčím tukem,” říká Mars Iskenbajeva z kyrgyzské vesnice Kara-Burgon. Pak začne vařit kukuřičná zrna nebo proso. Vše nechá vystydnout a přidá kvasinky, aby pomohla fermentaci. Výsledek je asi jedno procento alkoholu.

Ve vesnici Kara-Burgon byl nedávno prodej alkoholu zakázán. Ale tento zákaz se tohoto podomácky vyráběného nápoje samozřejmě netýká.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Související témata:

Doporučované