Článek
Na kyrgyzském venkově je zima tím nejlepším obdobím, aby si zde lidé vychutnali sklenici boza, což je místní tučná, lehce alkoholická kaše, která se připravuje z vařeného a fermentovaného obilí. Pije se v celé Střední Asii, na Kavkaze a také na Balkáně. A jak se vyrábí?
„Nejprve musíte hrnec dobře vymýt. Vysušit ho a pak ho potřít jehněčím tukem,” říká Mars Iskenbajeva z kyrgyzské vesnice Kara-Burgon. Pak začne vařit kukuřičná zrna nebo proso. Vše nechá vystydnout a přidá kvasinky, aby pomohla fermentaci. Výsledek je asi jedno procento alkoholu.
Ve vesnici Kara-Burgon byl nedávno prodej alkoholu zakázán. Ale tento zákaz se tohoto podomácky vyráběného nápoje samozřejmě netýká.
Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.
Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.