Článek
Jak dnes uvedl spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard, firma jim chce pomoci zachovat výrobu a nastartovat novou sezonu. Kvasnic, které patří mezi základní suroviny pro výrobu piva, by podle předpokladu pivovaru mohlo být vydáno několik stovek litrů.
Restaurace, v nichž se prodává čepované pivo, jsou zavřené od 14. března. Oživení v prodeji sudového piva se očekává s otevřením restauračních zahrádek, které zatím vláda avizovala na 25. května. Naplno by hospody mohly fungovat od 8. června. Na výpadek jejich prodeje doplácejí výrobci piva, pivovar Bernard je tento měsíc v porovnání se stejným loňským obdobím na padesáti procentech produkce.
„Minipivovary patří k těm, na které opatření proti šíření koronaviru dolehla velmi tvrdě,“ uvedl Bernard. V roce 1995 Stanislav Bernard prosadil diferencovanou spotřební daň pro pivovary, což podle dnešní tiskové zprávy pivovaru pomohlo malým a středním průmyslovým výrobcům piva. Následoval také boom minipivovarů, jichž je nyní v Česku okolo 500.
„Dnes jsme partnery pětiny minipivovarů v ČR a několika v zahraničí,“ uvedl Josef Vávra, vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Bernard. Minipivovary z Humpolce odebírají kvasnice a slad ze sladovny, kterou má Bernard v Rajhradě u Brna, uvedl.
Pivovar Bernard v minulém roce uvařil okolo 400 000 hektolitrů piva, výrobu meziročně zvýšil o 4,9 procenta. Podle mluvčího pivovaru Radka Tulise se teď daří prodávat lahvové pivo. Zvedá se podle něj zájem o sudové pivo, které se prodává přes výdejní okénka.