Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Bavorsko i Plzeňský kraj věří, že nejdřív obnoví příhraniční ruch

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Bavorsko i Plzeňský kraj věří, že hned po opadnutí druhé koronavirové vlny, se rychle a nejvíc nastartuje příhraniční cestovní ruch.

Článek

Německá turistická střediska, obchody i obce jsou silně závislé na českých občanech z příhraničí a obráceně. Bavorská i česká města doufají, že budou možné vánoční trhy, které mají začít o víkendu 28. a 29. listopadu. ČTK to řekla koordinátorka česko-bavorské spolupráce Simona Finková ze Zemského úřadu v Regenu.

„Jsou (vánoční trhy) venku, dá se tam zajistit odstup, stánky budou víc od sebe. Nošení roušek by tam nemělo být problémem (i v Německu), běžně se nosí šály. Dalo by se to zrealizovat, pokud to číslo (nakažených) neexploduje,“ uvedla. Města teď čekají na 2. listopad a pak spustí kampaň. „Všichni partneři mi napsali, že trhy nějak omezeně budou. Budeme se snažit, aby se tam mohli jet lidé podívat a nakoupit si,“ uvedla. Podle ní jezdí také Němci hodně na trhy do ČR - například do Chebu, kde bývá 80 procent Němců, Českého Krumlova, Prahy a Karlových Varů.

V Praze letos budou veřejné oslavy Vánoc kvůli pandemii v omezené podobě, budou chybět tradiční velké trhy a doprovodné akce. ČTK to dnes řekl radní Jan Chabr (TOP 09).

Koordinátorka česko-bavorské spolupráce míní, že pokud se cestovní ruch obnoví, tak první krůček bude ten přeshraniční. Například bavorské lyžařské centrum Velký Javor doufá, že to bude co nejdříve, protože Češi tvoří polovinu až 60 procent návštěvníků. Na nedostatek Čechů si stěžují také obchody u hranic.

„Snažíme se teď propagovat venkovní cestovní ruch, tedy vánoční trhy, běžkaření a lyžování. Dají se udělat omezení v kabinkách, rozestupy na sedačkách a další, na což se provozovatelé připravují,“ uvedla. Podle ní bude víc lidí, kteří měli namířeno do Alp, zůstávat doma z finančních i bezpečnostních důvodů. „Nárůst příhraniční turistky v zimě by měl být. Lidé nepojedou daleko a vyrazí jen na jeden nebo pár dní. Budou se bát hotelů,“ řekla. Podle ní boom nastane okamžitě poté, až počty nakažených klesnu na rozumnou mez.

„Němci nemají náladu někam létat a být dlouho v uzavřeném prostoru se spoustou lidí. Ta situace nahrává (oboustranné turistice),“ uvedla koordinátorka.

Německo zařadilo Česko od 25. září mezi rizikové oblasti. Návštěvník, který nemá výjimku (například pendleři) a neprokáže se negativním testem na covid-19, musí na 14 dnů do karantény.

Doporučované