Hlavní obsah

Babiš a Přibil byli u komise, ale tvrdí, že omylem. Účelovka, řekl šéf ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Marek Přibil a Andrej Babiš předstoupili před sněmovní komisi.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Bývalý novinář MF Dnes Marek Přibil a někdejší majitel listu Andrej Babiš vypovídali před sněmovní komisí.

Článek

Dva muže, které tajně pořízené nahrávky zachytily v debatě, jak využít získané policejní dokumenty, vyslýchala v úterý zvláštní komise Sněmovny.

Vyšetřuje to, jak mohou z policejních spisů unikat na veřejnost informace. A právě záznamy ze schůzek bývalého majitele listu MF Dnes Andreje Babiše a jeho někdejšího redaktora Marka Přibila daly podnět k tomu, aby vůbec vznikla.

Oba aktéři však po úterním vystoupení před komisí uvedli, že byli předvoláni omylem, protože neměli k dispozici nic, co by stálo za řeč a co by se mělo vyšetřovat.

Přibil Seznamu řekl, že s poslanci debatoval o tom, co se míní pojmem živé policejní spisy. I když původně zvažoval, jestli některé z věcí, které měl na schůzce s Babišem, přinese, nakonec komisi nic nepředložil.

U komise se však zdržel na dvě a půl hodiny. Muž, pro kterého jako novinář pracoval, omezil svou účast na půl hodiny.

Zatímco Babiš tvrdí, že odpověděl na všechny otázky členů komise, její předseda Martin Plíšek z TOP 09 hodnotil jeho vystoupení jinak. „Ukázalo se, že chtěl pouze odprezentovat své politické postoje. Odmítl se s námi bavit o tom, že by komunikoval s redaktorem Přibilem. A o obsahu těchto schůzek nám neřekl také vůbec nic," řekl Plíšek.

Podívejte se na rozhovor s Markem Přibilem

Rozhovor s Markem Přibilem.Video: Jiří Kubík

Reklama

Související témata:

Doporučované