Hlavní obsah

Šéf strážníků u soudu mlčel a dostal trest. Teď řekl, kam nosil úplatky

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý šéf pražské městské policie Vladimír Kotrouš popisuje mafiánské praktiky kolem magistrátních zakázek.

Článek

Je to šedá zóna mezi politikou a byznysem, kde řada aktérů zůstává před veřejností ukryta. Jeden z nich po letech mlčení promluvil. Příběh bývalého šéfa pražských strážníků líčí investigativní podcastová série z cyklu Odkryto.

Poprvé od svého zatčení v jedné z největších korupčních afér promluvil veřejně Vladimír Kotrouš. Bývalý ředitel pražských městských strážníků, kterého policie v listopadu 2011 zatkla s úplatkem v obálce. Soud ho poslal na 5,5 roku do vězení, v říjnu 2015 jej propustili.

Celou dobu mlčel, mluvit začal až nyní. „Byl to systém, ve kterém jsou financovány politické strany,“ říká na rovinu Kotrouš v nové podcastové sérii Seznam Zpráv z investigativního cyklu Odkryto.

Jeho svědectví je důležité a aktuální i přesto, že od jeho zatčení uplynulo téměř 13 let. Popisuje totiž struktury, které fungovaly kolem pražského magistrátu. Zajímavou okolností je, že magistrátu dnes šéfuje stejný primátor jako v době Kotroušova zatčení: Bohuslav Svoboda z ODS.

Kotrouš netvrdí, že by peníze nosil přímo Svobodovi, dokonce ani to, že primátor nutně musel o všem vědět. Na druhé straně však v korupční kauze sehrála jeho kancelář důležitou roli. „Obálku jsem nechal v kanceláři primátora,“ říká v otevřené zpovědi Kotrouš s tím, že obálek bylo víc.

Primátor Svoboda si na kauzu pamatuje: „Já jsem byl ten, kdo to všechno odřízl. A nakonec jsem také kvůli této věci musel skončit,“ hájí se dnes.

Foto: Profimedia.cz

12. května 2010. Zleva Vladimír Kotrouš, náměstek primátora Rudolf Blažek a primátor Pavel Bém (oba ODS) při oslavách 18. výročí vzniku městské policie.

Proč Kotrouš o detailech korupčního systému celá léta mlčel? Souvisí to se dnem, kdy ho převezli do vazby. „Ten večer mne navštívil jeden známý pražský advokát. Prý bych měl zvážit, co všechno budu říkat, protože mám rodinu. A že by asi nebylo dobré, abych všechno rozkryl,“ říká Kotrouš. Podle něj mu advokát slíbil, že výměnou za mlčení se o něj postarají.

Když Seznam Zprávy ověřovaly detaily Kotroušova svědectví, právníka našly.

Vladimír Kotrouš nakonec mlčel, přestože si policisté slibovali něco jiného. „Po zadržení to vypadalo, že bude spolupracovat. Ale pak došlo ke zlomu, zasekl se a přestal naprosto spolupracovat, “ vzpomíná Robert Šlachta, bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, jenž Kotrouše vyšetřoval.

Postarali se nakonec o Kotrouše, jak mu sliboval advokát? Jak fungoval korupční systém kolem magistrátu? Jak přežil bývalý šéf strážníků pobyt ve vězení? A proč si chtěl vzít život?

Poslechněte si první část investigativní minisérie Zpověď korupčníka z cyklu Odkryto – najdete ji v přehrávači v úvodu článku. Druhý díl vydáme již ve čtvrtek.

Foto: Seznam Zprávy

Vladimír Kotrouš

Někdejší šéf Městské policie Praha si odseděl trest za korupci. U soudu mlčel. Po letech se ale rozhodl o korupčním „kolotoči“ promluvit. Jak funguje šedá zóna mezi byznysem a politikou?

Doporučované