Hlavní obsah

Rozuzlení: Na koho ukázal korupčník z magistrátu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podle někdejšího šéfa pražských strážníků úplatky koordinovali tehdejší poradci primátora Bohuslava Svobody.

Článek

Svědectví bývalého šéfa pražské městské policie Vladimíra Kotrouše, které Seznam Zprávy publikují v rámci investigativní série Zpověď korupčníka, ukazuje, že nemusel být jediným, kdo se na korupci kolem magistrátu mohl podílet.

V prvním díle investigativní série bývalý šéf pražské městské policie Vladimír Kotrouš prolomil léta mlčení a poprvé přiznal, že obálku s úplatky, za kterou byl odsouzen, odnesl do kanceláře primátora.

Teď říká, že obálek na magistrát nanosil během zhruba šesti let více než tu jednu, za kterou následně dostal v roce 2012 nepodmíněný trest. „Bylo to vždy za přiklepnutí té dané zakázky,“ vysvětluje s tím, že se v nich pokaždé nacházely stovky tisíc korun. Ale dodává, že obchody nedomlouval on sám.

Jeho slova potvrzuje i Robert Šlachta, který tehdy vedl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho detektivové korupci na magistrátu vyšetřovali. „Pro nás to bylo jednoznačné, že o tom nemohl rozhodnout Kotrouš a že tam museli být další úředníci nebo politické krytí,“ vzpomíná Šlachta.

Kvůli tomu, že Kotrouš s policisty nespolupracoval, se nikdy nezjistilo, komu obálka skončila v rukou. A Kotrouš tak zůstal jediným odsouzeným.

Úplatek Kotrouš sice podle svých slov donesl do kanceláře tehdejšího i současného primátora Bohuslava Svobody (ODS), ale sám si nemyslí, že peníze byly přímo pro Svobodu.

Už na policejním odposlechu při přebírání úplatku Kotrouš jmenuje jako prostředníky a vykonavatele vlivu Martina Grmelu a Marka Hanče, dva tehdejší nejbližší spolupracovníky primátora Svobody.

A o jejich působení mluví bývalý šéf pražských strážníků i nyní. Grmela a Hanč ale jeho tvrzení odmítají.

Jak roli svých někdejších spolupracovníků vysvětluje primátor Svoboda? Co konkrétně na Kotroušovu výpověď říkají Grmela s Hančem? A proč bývalý šéf strážníků ani po letech nelituje, že na policii nevypovídal?

Poslechněte si druhou, závěrečnou část investigativní minisérie Zpověď korupčníka z cyklu Odkryto – najdete ji v přehrávači v úvodu článku.

Foto: Seznam Zprávy

Vladimír Kotrouš

Někdejší šéf Městské policie Praha si odseděl trest za korupci. U soudu mlčel. Po letech se ale rozhodl o korupčním „kolotoči“ promluvit. Jak funguje šedá zóna mezi byznysem a politikou?

Doporučované