Hlavní obsah

Ženy se nemusí bát práce v IT. Čekají je nadprůměrné platy i flexibilita

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

„Práce v IT není zdaleka jen o programování,“ říká spoluzakladatelka Czechitas v podcastu.

Článek

Už deset let pomáhá nezisková organizace Czechitas prorazit ženám v oboru IT. Za dotované ceny – ale často i zadarmo – nabízí kurzy datové analýzy a AI, vývoje webu a aplikací nebo kybernetické bezpečnosti. „Práce v IT přináší ženám svobodu a nabízí vyšší platy i flexibilnější úvazky,“ říká spoluzakladatelka Czechitas Monika Ptáčníková.

Nápad věnovat se vzdělávání žen v technologiích dostala Monika Ptáčníková společně se svou kamarádkou a současnou ředitelkou Czechitas Ditou Formánkovou: „Říkaly jsme si, že by bylo zajímavé vytvořit organizaci, která řeší strach a nezájem žen vrhnout se do technologií a IT i pracovně, a chtěly jsme po nich vzbudit poptávku,“ popisuje Ptáčníková.

Zastoupení žen v IT se v Česku stále pohybuje jen okolo 11 %. „Ženy často nevědí, co ta práce obnáší. Není to jen o programování. Pozice v IT se mohou prolínat do byznysu, HR, financí, projektového řízení nebo designu, je to extrémně kreativní obor,“ říká Ptáčníková.

Czechitas kromě popularizace samotného tématu a propojení s firmami přináší hlavně širokou nabídku vzdělávání: „Máme spoustu kurzů zadarmo, které si ženy můžou naťuknout na pár hodin nebo den. Když je pak něco zajímá, mají možnost jít na dlouhodobější semestrální kurzy, které trvají tři měsíce vždy dva večery v týdnu. Pokud to pak s rekvalifikací myslí vážně, můžou nastoupit na naši digitální akademii, kterou učíme nejvíc v datové analytice, testování a cybersecurity,“ popisuje Ptáčníková.

Ceny kratších kurzů se pohybují od několika set po několik tisíc korun, cena semestru na akademii je 25 tisíc. Socioekonomicky znevýhodněným ženám ale organizace studium díky svému Nadačnímu fondu nabízí i zcela zdarma.

Foto: Proženy.cz

Hostem podcastu O penězích se (ne)mluví byla Monika Ptáčníková (vlevo).

Kdo se i díky kurzům v Czechitas může na poli IT uplatnit? Podle Moniky Ptáčníkové téměř každý, kdo má zájem učit se novým věcem, ale často i stavět na už nabytých dovednostech: „Říkáme – vystudovala jsi finance, doučíš se datovou analytiku a budeš dělat ve startupu, který řeší FinTech, nebo tě baví malovat a můžeš dělat UX. Někoho zase baví komunikace a může dělat zákaznický průzkum a support v technologické firmě, takže je to velmi široké pole.“

Nejkratší cesta od rekvalifikace až po získání pracovního místa podle ní trvá okolo půl roku, platy na juniorních pozicích v oboru se pak pohybují okolo 45 tisíc korun. „Co je ale v IT výhoda – můžete velice rychle skočit na dvojnásobek, pokud se tomu věnujete,“ připomíná Ptáčníková. A co radí všem ženám se zájmem o obor? „Ať se nových technologií nebojí. Ať zkouší naše kurzy nebo Chat GPT každý den – když si něco člověk nevyzkouší na vlastní kůži, tak se to zkrátka nenaučí.“

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Související témata:
Ženy a kariéra

Doporučované