Hlavní obsah

„Výprask vládě“ nemusí přijít. Babiš to bude mít na podzim těžší než Paroubek

Foto: Seznam Zprávy

Vyhraje hnutí ANO znovu krajské volby?

Článek

Volič se ještě nevzpamatoval z jedněch voleb a strany už se začínají chystat na další. ANO s SPD si chtějí úspěch v nadcházejících krajských volbách zajistit tím, že z nich udělají referendum o vládě.

Přizvukovat jim v tom budou minimálně dvě neparlamentní opoziční koalice povzbuzené výsledkem eurovoleb –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ komunistické Stačilo! a Přísaha s Motoristy.

Tentokrát to ale podle všeho nebude mít opozice tak jednoduché jako její předchůdci.

Krajské volby jako automatický „výprask vládě“ jsou už trochu minulostí. Nejdrtivější a nejznámější případ je oranžová tsunami, když v roce 2008 Jiří Paroubek v čele ČSSD na hlavu porazil tehdejší vládu na zcela „nekrajském“ tématu 30korunových poplatků u lékaře. Podobně dopadly i volby v roce 2012. Opozičním ODS a Čtyřkoalici se zase podařilo porazit vládnoucí ČSSD v roce 2000.

Ale dvoje poslední volby do krajů tuto představu rozbily –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a nestál za tím nikdo jiný než právě Andrej Babiš. ANO vyhrálo volby roce 2016 i v roce 2020, když získalo první místo v devíti, respektive desíti krajích. A v obou případech slavilo vítězství jako člen úřadující vlády.

Třetí čtení

Máte rádi podcast Vlevo dole? Seznam Zprávy vám v neděli přinášejí jeho část v textové podobě. Může jít o zprávu, která vám v podcastu unikla, ale stojí za přečtení, širší komentář, nebo detail, který si zaslouží větší prostor. Nebo taky něco úplně jiného :)

Babiš tak vstupuje do krajských voleb ze silné pozice favorita, zároveň pro něj půjde o novou zkušenost. Na vítězství nad vládním kabinetem se bude muset nadřít více než kdysi Jiří Paroubek.

Politická scéna se v průběhu let zásadně proměnila –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ doba vládnoucích hegemonů, kteří spolu soupeří ve všech typech voleb a volič má tendenci mezi nimi „vyvažovat“, je už pryč.

„Dnes platí, že krajské volby jsou z hlediska soutěže mnohem pestřejší, než bývaly v minulosti. Je tu velká regionální konkurence různých místních subjektů. Nějaké homogenní výsledky napříč Českem jsou dnes méně pravděpodobné než třeba ještě v roce 2012,“ domnívá se politolog Lubomír Kopeček.

Podle dalšího politologa, Otto Eibla, zůstává v krajích jedinou větší silou ANO. „ANO zůstává jako hegemon, a pak jsou s různými výkony všichni ostatní. Řada straníků kandiduje pod nějakými svými vlastními značkami či koalicemi,“ říká Eibl. A je otázka, jak moc bude koalice Spolu skutečně vystupovat jako koalice Spolu a zda přistoupí na Babišovu hru o vládním referendu.

Už jste slyšeli poslední Vlevo dole?

Piráty pravděpodobně čeká v krajských volbách další volební výprask. Co udělají pak? Téma nejnovějšího dílu podcastu Vlevo dole:

„Nakopnutí“ v podobě nečekaně dobrého výsledku u evropských voleb chtějí využít dvě koalice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Stačilo! a Motoristé s Přísahou. Ani oni to ale nebudou mít snadné. V evropských volbách s jedním obvodem obě uskupení bodovala díky výraznému lídrovi. Najít takových hned 13, je jiná disciplína.

„Nemyslím si, že by Kateřina Konečná a už vůbec ne Filip Turek, byli schopni v krajských volbách, ve kterých zjevně nebudou kandidovat, zafungovat podobným způsobem,“ říká Kopeček. Koalici Stačilo! ale podle něj může v krajích pomoci alespoň dlouhodobé regionální zázemí komunistů.

Pro opozici v krajských volbách v minulosti hrál také fakt, že se konaly přesně v polovině volebního období. To už teď neplatí. „Volby v roce 2000, 2008 i 2012 spadly doprostřed volebního období v době, kdy důvěra ve vládu tehdy byla relativně nejnižší a také ekonomická situace nebyla nejlepší. Dalo se tedy na vládu relativně dobře útočit. Teď jsme spíš ve dvou třetinách a je vidět, že se ekonomická situace pomalu zlepšuje,“ dodává Kopeček.

Čekání na téma

Stejně tak nebude snadné najít spojující celostátní téma –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v krajských volbách jsou již zmíněné poplatky u lékaře spíše výjimkou.

A větší roztříštěnost stran pravděpodobnost, že se takové téma najde i letos, ještě snižuje. „V krajích jsou různé, již dobře zavedené koalice. Ty budu chtít pravděpodobně poukazovat spíš na vlastní úspěchy než řešit Fialovu vládu,“ myslí si Eibl.

Na konkrétní téma kampaní si každopádně budeme muset ještě chvíli počkat –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ strany rozhodně nechtějí zatěžovat svoje voliče agitací uprostřed letních dovolených.

Doporučované