Hlavní obsah

Vlevo dole: Zemanovci se derou zpět do politiky. A je to absurdní podívaná

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Co stojí za pokusem o návrat spolupracovníků Miloše Zemana? Dozvíte se v podcastu.

Článek

Na české politické scéně se objevila nová strana – Hlas samospráv. Stojí za ní lidé z okolí Miloše Zemana. Což by bylo trochu absurdní už samo o sobě, příběh je ale ještě mnohem zamotanější. Rozpleťte ho s autory podcastu Vlevo dole.

Když pardubický hejtman ze SOCDEM Martin Netolický loni na podzim založil iniciativu Hlas samospráv, dal dohromady několik politiků z různých stran kritických k vládě. V některých krajích chce se svými spojenci otestovat podporu v krajských volbách.

Poslechněte si novou epizodu Vlevo dole:

Teď ale narychlo svůj spolek přejmenovává. Značku Hlas samospráv si totiž jako politickou stranu zaregistroval bývalý úředník Miloše Zemana Jan Novák. Jak o víkendu informoval Deník N, se založením mu pomáhal někdejší prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Zprávy o tom, jak k válce o čerstvě vylíhlou značku došlo, se rozcházejí. Netolický dává od bývalých hradních mužů ruce pryč. Ze zákulisí ovšem zní, že věc nemusí být tak jednoduchá.

Obě skupiny podle některých zdrojů kolem projektu kroužily od začátku – a až později došlo ke sporu, který momentálně vrcholí mediální přestřelkou.

Neakceptovatelná situace

„Bohužel nastala neakceptovatelná situace, kdy jsou naše aktivity považovány jako koordinace činnosti nově vzniklého politického hnutí se stejným názvem,“ stojí ve vyjádření původního Hlasu samospráv.

„Náš spolek přejmenujeme na Férově pro obce a regiony. Nelíbí se nám, že bychom měli opustit myšlenku nadstranickosti,“ řekl k tomu Seznam Zprávám Netolický. Víc se k věci nechtěl vyjadřovat. O tom, že si Novák stranu s tímto názvem zaregistruje, byl prý pouze „pasivně informován“.

„Že se někdo snaží se svým negativním jménem ukrást nějaký projekt nebo se na něčem přiživit, to už beru jako normální součást politiky. Ani ve snu by mě nenapadlo, že se takoví lidé budou chtít vrátit do politiky,“ říká k celé věci Pavel Šaradín, který je součástí projektu Netolického a kandiduje v Olomouckém kraji.

Podle bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka, který se angažuje v nově vzniklé partaji, jsou ale obě „strany sporu“ personálně propojené.

„Někteří lidé z iniciativy jsou i ve straně. Určitě jsme nikomu nic neukradli,“ řekl Kremlík Seznam Zprávám. Na další otázky ale odpovídat nechtěl. Stejně jako Jan Novák, který pouze uvedl, že „strana hodlá všechny informace zveřejňovat vlastním tempem, bez mediálního tlaku a krok za krokem“.

V původní Netolického iniciativě se angažuje například právník Petr Michal. Muž s kontakty na někdejší Zemanův hradní tým figuruje i v Novákově politické straně. Podle dalších zdrojů se v iniciativě pohyboval i sám Novák jako tajemník, což ale Netolický popírá.

Netolický iniciativu založil v loňském roce, nikoli však jako politickou stranu. Podpořili ho totiž politici, kteří už své „domovské“ strany měli. Například exsenátor Jan Horník (STAN), senátor Michael Canov (SLK), Jiří Štěpán ze SOCDEM a další.

A ačkoli řada z nich byla kritická i k vlastním partajím, neměla zájem je rovnou opouštět a vrhat se do nového projektu. O tom, že by se z iniciativy mohla časem stát strana, sice někteří ze zúčastněných hovořili, ale velice opatrně s tím, že se uvidí po krajských volbách.

Co mohou Zemanovi lidé celou eskapádou sledovat? Kdo koho podvedl? A jaký má smysl hádat se o značku, která vlastně ani neexistuje? Poslechněte si nejnovější díl podcastu Vlevo dole!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované