Hlavní obsah

Vlevo dole: Vypadne Okamurova SPD po volbách ze Sněmovny?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Udrží se Tomio Okamura ve hře? Poslechněte si v podcastu.

Článek

Tomio Okamura se snaží odvrátit pád svého hnutí SPD. Má za sebou neúspěch v prezidentských i evropských volbách a průzkumy veřejného mínění ukazují, že nespokojení příznivci se už poohlížejí po nových stranách.

Otázka tedy zní, jestli se SPD udrží v Parlamentu i po sněmovních volbách na podzim 2025. O tom se dohadují i podcasteři z Vlevo dole Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková v novém dílu letní série Horké hlavy.

Poslechněte si aktuální epizodu podcastu:

Dolejší si myslí, že Okamurův konec v politice se neodvratně blíží a nahradí ho jiní sekáči – po eurovolbách najednou sílí Přísaha a Motoristé nebo komunistické Stačilo! A část příznivců SPD si chce pro sebe uzmout i hnutí ANO, proto ostatně Andrej Babiš přitvrdil.

„Když budeme počítat i Úsvit, tak Okamura je ve Sněmovně už třetí volební období. Trochu se okoukal a kromě nadávání vlastně nic svým voličům nedoručil. Takže ti budou hledat zas někoho nového, svěžího, asi ještě radikálnějšího,“ argumentuje reportér Dolejší.

Tomio Okamura si je průšvihu dobře vědom. Ostatně proto po debaklu ve volbách do Evropského parlamentu sliboval, že se jeho hnutí z chyb poučí a „zapíná turbo“. Jinými slovy, že ve své rétorice pořádně přitvrdí.

Což také udělal – SPD pro krajské volby uzavřela spojenectví s hnutím PRO Jindřicha Rajchla. A do kampaně přidala ještě více rasismu, lhaní, vulgarismů, nesnášenlivosti a strašení lidí.

Lucie Stuchlíková se i proto domnívá, že Okamura nakonec svůj pád vybere a podaří se mu v Poslanecké sněmovně udržet i po příštích volbách. „Vidíme, že je pro to ochoten udělat cokoliv, neštítí se vůbec ničeho, nemá žádné hranice. A Okamura je pro tyhle lidi pořád značka na rozdíl od nevyzpytatelných nováčků na radikální scéně,“ říká Stuchlíková.

A co si o budoucnosti SPD myslíte vy? Který z podcasterů vás svými argumenty přesvědčil? Hlasujte v naší anketě:

Anketa

Jaká je budoucnost SPD Tomia Okamury?
Jak říká Václav, vypadne ze Sněmovny, neboť protestní hlasy mu seberou noví, radikálnější sekáči.
37 %
Jak říká Lucie, udrží se, protože Okamura zapnul turbo, přitvrdil a pro lidi je ověřenou značkou.
63 %
Celkem hlasovalo 3956 čtenářů.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované