Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Vlevo dole: U Pirátů hoří. Nevědí, jestli hasit, nebo vyskakovat oknem

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Přežijí Piráti pád Ivana Bartoše? A odejdou konečně z vlády? Poslechněte si v podcastu.

Článek

Piráti přišli o šéfa a nového zatím marně shánějí. U lidovců už se rýsuje kandidátů na nového šéfa víc, jedno ale mají obě partaje společné – nikomu se do čela strany v problémech nijak zvlášť nechce. Téma pro povolební Vlevo dole.

„Pro Piráty je to naprosto neznámá situace. V celé historii strany prakticky nebylo období, kdy by se nemohli spolehnout na Ivana Bartoše,“ říká v podcastu Lucie Stuchlíková. A každý z možných kandidátů má nějaký háček – ministr Lipavský funkci nechce, Markéta Gregorová je zase jako místopředsedkyně spoluodpovědná za volební debakl. A Zdeněk Hřib? Ten zatím mlčí.

Poslechněte si čerstvý Reaktor Vlevo dole:

Osobnost nového šéfa navíc bude mít vliv i na to, jestli Piráti zůstanou ve vládě, nebo odejdou. Zatím to spíš vypadá, že ne – do odcházení z kabinetu se příliš nehrnou ani lidé, kteří volají po Bartošově hlavě.

„Žádná z variant pro ně není moc dobrá. Odcházet na poslední chvíli do opozice, navíc ve chvíli, kdy je digitalizace stavebního řízení průšvih, nepomůže,“ připomíná Václav Dolejší.

U lidovců se mezitím situace vyvíjí pozvolněji. Marian Jurečka s oznámením, jestli bude obhajovat předsednický post, zatím takticky vyčkává. A stejně tak možní konkurenti Jan Grolich nebo Jiří Čunek.

„Grolich by straně slušel. Udělal dobrý volební výsledek, je to mladá tvář, která přinese energii,“ myslí si Dolejší.

Náznaky rozložení sil ve straně už se ale objevují. „Jurečka si zaspekuloval, jestli by se neměl věnovat rodině. A zbylí dva ministři – Výborný s Hladíkem – říkají o Grolichovi, že by byl dobrý kandidát,“ dodává Stuchlíková.

Dá se vůbec odhadnout, co teď udělá pirátský pytel blech? Na co vlastně čeká Marian Jurečka? A nechá se Jan Skopeček zlákat nabídkou ANO na středočeského hejtmana? Poslechněte si čerstvý Reaktor Vlevo dole!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované