Hlavní obsah

Vlevo dole: Telefonát Ursuly, podraz, zklamání. Jak to bylo se Síkelou

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Jozef Síkela si představoval jiné evropské portfolio. Víc si poslechněte v podcastu.

Článek

Ještě před týdnem to vypadalo, že Jozef Síkela bude eurokomisařem pro obchod, na což se bývalý bankéř těšil. Jenže ministr průmyslu za hnutí STAN musel skousnout velké zklamání, když nakonec na něj zbylo portfolio s názvem „mezinárodní partnerství“.

Poslechněte si aktuální Reaktor Vlevo dole:

Jak se to mohlo stát? Co se změnilo v předvečer oznámení složení nové Komise, že její předsedkyně Ursula von der Leyenová telefonovala do Prahy nečekanou zprávu? A proč vysněný obchod dostal slovenský komisař Maroš Šefčovič, nominovaný stranou Směr premiéra Roberta Fica, který je v Bruselu v nelibosti?

Detaily překvapivého zvratu a dění ze zákulisí rozebírají v podcastu Vlevo dole političtí reportéři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková.

„Vládní politici se teď navenek legračně snaží vysvětlovat, že mezinárodní partnerství je přesně to ekonomicky silné portfolio, o něž jsme usilovali. Ve skutečnosti jsou sami zaskočeni a zklamáni,“ podotýká Stuchlíková.

I když tato funkce pro Síkelu není právě tím, oč Česko usilovalo, není to ani vyložený propadák. Podle lidí z Bruselu eurokomisař pro mezinárodní partnerství odpovědný za vztahy s třetími zeměmi skýtá do budoucna obrovský potenciál. Záleží, jak svou roli Jozef Síkela uchopí a využije.

„Řekl bych, že kdyby vláda nominovala Danuši Nerudovou, tedy ženu, kterou požadovala Ursula von der Leyenová, dostalo by Česko lepší portfolio. Bylo to mimo jiné cítit i z jejího rýpnutí, kdy Síkelovi uložila za úkol dbát na genderovou rovnost,“ připomíná Václav Dolejší.

Kolik tisíc úředníků musí mít silné ekonomické portfolio? Jakou velikost pohorek má Jozef Síkela? A jaké portfolio má Jaroslav Soukup? Aktuální Reaktor Vlevo dole si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Volební štáb Seznam Zpráv

Seznam Zprávy chystají volební studio, kam můžete přijít i vy. V sobotu 21. září od 13:30 budeme na pražském Boršově společně sčítat hlasy v krajských a senátních volbách a natočíme živé speciály vašich oblíbených podcastů. Chcete být u toho? Stačí vyplnit registrační formulář a zarezervovat si místo. Představí se vám podcasty Ptám se já, 5:59, Ve vatě, Vlevo dole a Šťastné pondělí. Těšíme se na vás!

Doporučované