Hlavní obsah

Vlevo dole: Spolu slavilo předem, ANO hrálo Antifialu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ve finiši kampaní hnutí ANO a koalice Spolu nemohl chybět podcast Vlevo dole. Poslechněte si!

Článek

Grilování steaků a opékání špekáčků. Hlavní favorité evropských voleb, vládní koalice Spolu a opoziční hnutí ANO, v závěru kampaně vsadili na otevřený oheň. Byli jsme u toho a zjišťovali, jak na poslední chvíli hecují příznivce.

Poslechněte si dvojreportáž Vlevo dole:

Koalice Spolu v pražském parku Grébovka uspořádala poslední ze série grilování, za přítomnosti všech kandidátů i šéfů stran. Politiky doslova nabudil příznivý vývoj v posledních průzkumech a při závěru kampaně se radovali tak, jako kdyby už volby vyhráli.

„Já bych z pověrčivosti takhle optimistická nebyla. Ale vlastně musím říct, že to působilo hodně pozitivně, zvlášť ve srovnání s jinými kampaněmi, které neustále něčím straší,“ popisuje Lucie Stuchlíková.

Prosluněnou atmosféru kalil jen jeden drobný mráček – přítomní voliči neskrývali plány, že nehodlají volit kandidátku jako celek, ale chystají se „vykroužkovat“ svoje stranické favority. A žádná ze stran neví, čí voliči budou nejaktivnější a koho potká osud Pirátů z minulých sněmovních voleb.

Takto vypadal finiš kampaně Spolu:

Opoziční ANO si pro finiš vybralo autokemp v Berouně. Ve středu tu ale oproti původním plánům chyběl předseda hnutí Andrej Babiš, který dal přednost přípravě na večerní televizní duel s Petrem Fialou.

I hnutí Andreje Babiše v závěru vsadilo na to, co mají Češi rádi – jen místo grilování nabízeli špekáčky k opékání na ohni. „ANO ví, že má tradiční problém, jak dostat své příznivce k eurovolbám. Tak to hodně hráli jako nutnost vystavit přísné vysvědčení nebo žlutou kartu Fialově vládě, kterou je třeba zastavit,“ líčí mítink Václav Dolejší.

Hnutí ANO vyrazilo do autokempu, podívejte se:

Nechali byste se radši grilovat, nebo opékat? Hodil někdo koalici Spolu něco do pití? A kdo napsal v kempu MOTÝLE? Poslechněte si reportážní speciál Vlevo dole!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované