Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Vlevo dole: Rvačka v přímém přenosu. Tři roky to dusili, pak bouchly emoce

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Je současná vládní krize důsledkem Fialovy snahy klidnit třenice? Poslechněte si v podcastu.

Článek

Drama a emoce kolem vyhození ministra místního rozvoje Ivana Bartoše z Pirátů nabírají obrátky. Celá situace mimo jiné ukazuje, jak moc Piráti museli tři roky ve společné pětikoaliční vládě trpět.

Co vše předcházelo výbuchu v doposud poklidném kabinetu, jenž si zakládal na tom, že se na veřejnosti nehádá, řeší v podcastu Vlevo dole političtí reportéři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková.

Poslechněte si aktuální Reaktor Vlevo dole:

„Teď to z nich vytrysklo, když říkají, jak jim vadí, že premiéra řídí kmotři a oligarchové a že za vším je spiknutí. Samozřejmě legrační je, že jim to začalo vadit až po debaklu v krajských volbách po vyhození Bartoše z vlády,“ říká v podcastu Dolejší.

Pravda je, že Pirátům se asi nemohlo nic lepšího stát. Od pokažené digitalizace byli vyhozeni a nemusí odcházet sami. Navíc jim pomohl premiér Fiala způsobem, jakým to provedl. A oni místo aby situaci zkusili otočit ve svůj prospěch, začali spřádat konspirační teorie.

Rozpadl se mýtus o tom, jak se pětikoaliční vláda nehádá. Proč ale spor vybuchl s tak nečekanou silou? „Možná je to tím, jak Petr Fiala za každou cenu chtěl, aby se strany neokopávaly. Občas je zdravé si pnutí veřejně vyříkat. Emoce se dusily tak dlouho, až explodovaly všechny najednou,“ komentuje v Reaktoru Stuchlíková.

Kdy naposled bouchly saze vám? A necháváte si čistit komín pravidelně? Ještě teplý Reaktor si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované