Hlavní obsah

Vlevo dole: Rok do voleb. Jaký bude Babiš premiér?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Máme se bát Andreje Babiše, pokud se znovu stane premiérem? Poslechněte si v podcastu.

Článek

Panika ve vládních řadách kvůli příštím sněmovním volbám stoupá, naopak Andreji Babišovi momentálně všechno hraje do karet. Jaký by byl Babiš premiér? A jsou oprávněné obavy, že se vydá Ficovou či Orbánovou cestou?

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole:

„Obecně si myslím, že spíš ne. Protože na rozdíl od Orbána Babiš není ideolog, ale jen populista. A na rozdíl od pomstychtivého Fica nežije v úplné paranoii,“ myslí si Václav Dolejší. I když přiznává, že vznik Patriotů pro Evropu v europarlamentu je varovný signál.

Znalci Andreje Babiše se shodují v jednom: Do hlavy mu nikdo nevidí. A v minulosti už předvedl tolik politických otoček, že je extrémně nepředvídatelný.

„U Babiše se to strašně těžko odhaduje, ve skutečnosti žádnou politiku nemá. Hodně záleží na tom, kdo bude jeho koaliční partner. Babiš ho ve vládě bude buď vyvažovat, nebo vykrádat, případně postupně obojí, jako jsme to viděli u sociální demokracie,“ říká v podcastu Lucie Stuchlíková.

A v takovém případě jsou tu dvě extrémně odlišné možnosti – Babiš s extremisty, nebo Babiš s některou ze stran vládní koalice.

Hlavní budou dvě otázky: jak se bude šéf ANO chovat v zahraniční politice, především v otázce války na Ukrajině. A také jestli se pokusí „ukrást stát“, jako se o to snaží Robert Fico, a pomáhat si při tom útoky na média.

Rok do voleb

Foto: Jaromír Vondrák

.

Speciální projekt Seznam Zpráv, v němž podrobně sledujeme dění v politice před sněmovními volbami v říjnu 2025. Pohled do marketingu a strategií jednotlivých stran. Sledování zástupců konkrétních voličských skupin. Aktivita dezinformací v kampani. Vzestup nových stran. Rozhovory, reportáže, průzkumy veřejného mínění a podcasty.

„Nemyslím si, že to bude tak divoké jako na Slovensku. Soudy tu Babiše tak netlačí. A taky si umí spočítat, že by to vyvolalo moc velký odpor, který by za to nestál,“ vysvětluje Lucie Stuchlíková.

U médií se zase Babišovi osvědčila jiná strategie. „Stačí, jak je pomlouvá u svých voličů a tím je znedůvěryhodňuje,“ dodává Václav Dolejší.

Co žene Babiše opět za premiérským křeslem? Bude z Aleny Schillerové zase pravicová bojovnice proti Venezuele Maláčové? A co se za rok stane, že nakonec všechno dopadne úplně jinak? Čerstvou epizodu Vlevo dole si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované